Pączki pieczone

przepis znalazłam na jakiejś stronce internetowej

Dodany przez: dota2_33

Pączki pieczone

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Składniki: 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 0,3 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 dkg drożdży
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Wykonanie: Szklankę mleka lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, wymieszać, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Stopić połowę masła, mąkę przesiać do miski, wsypać resztę cukru(odłożyć 2 łyżki), wbić jajo i dodać wyrośnięty rozczyn. Całość wyrobić, dodając stopione masło. Gdy ciasto będzie już lśniące i gładkie - odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Gdy wyrośnie - trzeba je podzielić na porcje i każdą spłaszczyć na krążek, w który wkładamy porcje powideł. Brzegi dokładnie zlepić i gotowe pączki położyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Niech rosną jeszcze przez pół godziny, a po tym czasie wstawić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.W tym czasie resztę mleka podgrzać z pozostałym masłem i cukrem i tak powstałym syropem polać upieczone pączki.
deser Pączki bułki drożdżowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze