Pączki lwowskie

Przepis na pączki z miodem i likierem pomarańczowym.

Dodany przez:

zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
60 sztuk
Ocena:

(średnia 3 z 3 głosów)

Składniki

  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 10 dag masła
  • 10 żółtek
  • 3–4 łyżki miodu (wrzosowego lub gryczanego)
  • 50 dag mąki
  • szczypta soli
  • smalec lub frytura do smażenia
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki likieru pomarańczowego

Przygotowanie

  1. Rozkruszone drożdże dokładnie mieszamy ze śmietanką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  2. Masło ucieramy z żółtkami na pianę, cały czas ucierając, Dodajemy stopniowo płynny miód i przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wlewamy drożdże i bardzo dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30–40 min.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie dokładnie wyrabiamy i dłońmi obsypanymi mąką formujemy niewielkie kulki. Układamy na stolnicy oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  4. W płaskim rondlu z grubym dnem mocno rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy pączki partiami, tak aby swobodnie pływały, przykrywamy i smażymy 2–3 min, odkrywamy, przewracamy każdy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia 3–4 min. Po wyjęciu osączamy z nadmiaru tłuszczu.
  5. W rondelku topimy czekoladę, dodajemy likier pomarańczowy, mieszamy. Ciepłe pączki układamy na kratce i polewamy masą czekoladową.
Pączki tłusty czwartek ostatni pączki lwowskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze