Łosoś pieczony w folii

Przepis na łososia pieczonego w folii na ruszcie

Dodany przez: mojegotowanie

Łosoś pieczony w folii

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
170 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • duży filet z łososia norweskiego (około 1,5 kg bez skóry i ości
  • sól
  • pieprz
  • szklanka zmielonych okruchów z kromki chleba i 1/4 szklanki orzechów laskowych
  • łyżka oleju roślinnego
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • główka czosnku
  • cytryna
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Łososia oprószyć solą i pieprzem. Filet ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Wierzch ryby posmarować mieszaniną z okruchów chleba i orzechów laskowych zmieszanych z olejem.
  2. Obok ryby ułożyć pomidorki, nieobraną, przekrojoną w poprzek główkę czosnku, rozmaryn i cytrynę pokrojoną w ósemki. Oprószyć grubą solą i skropić oliwą. Wysoko nad rybą zamknąć folię. Widelcem zrobić w niej kilka dziurek.
  3. Ułożyć pakunek na rozgrzanym ruszcie. Piec 30–35 min, aż łosoś będzie średnio wypieczony, lub chwilkę dłużej.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend  !
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
grill ryby obiad ryba łosoś łosoś pieczony
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze