Królik pieczony

Królik jest bardzo dietetyczny polecany dla akergików

Dodany przez: Mariola G

Królik pieczony

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki
  • 1 królik
  • 1/2 kg boczku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu Kamis
  • 1 łyżeczka majeranku Kamis
  • 1 łyżeczka tymianku Kamis
  • ziele angielskie Kamis
  • liście laurowe Kamis
  • 1 cytryna
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki przyprawy maggi

Przygotowanie

  1. wykonanie
  2. Królika dokładnie umyć, oczyścić, obrać z błon, pokroić na części.
  3. Przygotować marynatę.
  4. Do miseczki wlewamy olej, sos z cytryny, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
  5. Do tak przygotowanej marynaty włożyć królika ostawić na noc w chłodne miejsce.
  6. Boczek pokroić w plastry posypać solą, pieprzem i majerankiem do smaku, również ostawić na noc w chłodne miejsce.
  7. Na rozgrzaną patelnię kładziemy plastry boczku, smażymy do wytopienia tłuszczu. Boczek wyjmujemy, na tłuszczu z boczku obsmażamy kawałki królika.
  8. Do dużego rondla, wkładamy królika, boczek, tłuszcz z patelni, po obsmażaniu królika i boczek. Doprawiamy do smaku magii i wkładamy kilka listów laurowych.
  9. Dusimy przez około półtorej godziny.
  10. Podajemy z fasolką i opiekanymi ziemniakami.
dla dzieci ziemniaki fasolka królik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze