Leczo z bobem

Pyszne i pikantne leczo.

Dodany przez:

Leczo z bobem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • - 300 g bobu
  • - 3 pomidory
  • - 3 ziemniaki
  • - 1 duża cukinia
  • - 1 bakłażan
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - natka pietruszki
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - majeranek
  • - 1 łyżka Sosu piri-piri Tarsmak
  • - 500 ml wody
  • - sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz. Pokrój na półplasterki, podobnie jak ziemniaki, cukinię, bakłażan i cebulę. Czosnek sprasuj i dodaj do warzyw. Dodaj 1 łyżkę sosu piri-piri Tarsmak. W dużym garnku rozgrzej oliwę, włóż wszystkie warzywa, oprócz pomidorów. Smaż przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj bób, dolej wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw (około 20 minut). Po tym czasie dodaj pomidory, pietruszkę i dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Tak zrobione leczo przelej do głębokich talerzy, udekoruj natką pietruszki.
  2. Smacznego!
warzywa obiad cukinia Leczo bób pikantne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze