łatwy Tort walentynkowy

jasne ciasto biszkoptowe z truskawkową masą w białej czekoladzie:) mniam:)

Dodany przez: aneczka1986

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • ciasto:
  • 6 jajek
  • 25dag margaryny lub masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • masa:
  • 1 śmietanka śnieżka (w proszku)
  • 1 galaretka truskawkowa ( w proszku)

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta:
  2. Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejno jaja. Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia. Wlać olej i na końcu ocet. Cały szas mieszać mikserem na średnich obrotach. Ciasto podzielić na 2 częścii wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką. Piec każdą 40 minut.
  3. Przygotowanie masy:
  4. Bitą śmietanę śnieżkę zrobić wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, gdy zacznie tężeć połączyć ze śnieżką.
  5. Przełożyć masą torcik, a pozostałą częścią wysmarować brzegi.
  6. Wierzch tortu można udekorować rozpuszczoną białą czekoladą, lub gotową polewą z białej czekolady.
  7. SMACZNEGO!
Walentynki deser Tort torcik łatwy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze