Kutia

Kutia wigilijna - nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tej słodkości.

Dodany przez:

Kutia

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.6 z 10 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • szklanka łuskanej pszenicy
  • szklanka suchego maku
  • szklanka mleka
  • 100 ml miodu (najlepiej spadziowy)
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 5 daktyli
  • 5 fig
  • parę kropli aromatu migdałowego

Przygotowanie

  1. Kutia wigilijna - najlepszy, sprawdzony przepis na pyszny deser, jakim jest kutia wigilijna:
  2. Pszenicę wypłukać, zalać wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia ugotować ją do miękkości,ale nie rozgotować. Gotowanie powinno trwać 3-4 godziny. Woda podczas gotowania powinna być parę razy zmieniona. Ugotowane ziarna odcedzić na sicie i pozostawić do wystygnięcia.
  3. Mak wypłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować do miękkości (tak długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach. Przestudzić i przecedzić na gęstym sicie. 2 razy zemleć w maszynce do mięsa o gęstym sitku.
  4. Mak połączyć z pszenicą, dodać miód i starannie wymieszać.
  5. Daktyle i figi pokroić drobno, rodzynki sparzyć. Dodać wraz ze skórką pomarańczową, aromatem i orzechami do maku i pszenicy. Dokładnie wymieszać. Kutię przełożyć do ozdobnej salaterki lub miseczki, dowolnie udekorować i schłodzić, gdyż kutia wigilijna najlepiej smakuje na zimno.
  6. Kutia wigilijna gotowa do podania na wigilijny stół :)
  7. Smacznego!
  8. Kilka słów o kutii:
  9. Kutia wigilijna to  tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i dawniej polskiej, kresowej (obecnie występuje na Białostocczyźnie i na Dolnym Śląsku, przyrządzana jest też przez Kresowian i ich potomków). Kutia wigilijna spożywana jest podczas Wigilii głównie, ale też podczas Nowego Roku.
wigilia Boże Narodzenie deser wegetariańska bakalie kutia mak pszenica
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy