Makówki na mleku

Ocena:

4.46 (172)

  • 50 min.
  • dla 4 osób

Sprawdzony przepis mojej babci :)

Składniki:

  • 30-40 dag sucharek
  • 50 dag maku ( mielonego )
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżka masła
  • 5-6 łyżek cukru lub miodu
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 8 dag orzechów włoskich posiekanych
  • 5 dag migdałów ( płatki)
  • 8-10 dag figów
  • 10 dag rodzynków
  • 3 dag wiórków kokosowych

Makówki na mleku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mak sparzyć wrzącą wodą wieczorem i pozostawić na noc.
  • Mleko zagotować z masłem
  • cukrem lub miodem i cukrem waniliowym
  • dodać zmielony mak. Gdy będzie za gęste można dodać przegotowaną wodę.
  • Gotować na wolnym ogniu 10-15 min
  • ciągle mieszając. Figi pokroić w cienkie poprzeczne plasterki. Wszystkie bakalie
  • orzechy
  • migdały
  • figi i rodzynki wrzucić do gotującego się maku
  • odstawić z ognia.
  • Przygotować salaterki. Sucharki zwilżyć lekko w osłodzonej wodziei układać warstwami w salaterkach. Kolejne warstwy sucharków zalewać makiem.
  • Górną warstwę maku udekorować połówkami orzechu włoskiego lub płatkami migdałów i posypać kokosem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne