5 (3)
Kotlety z pieczarek i kaszy to niedrogi, łatwy, wegetariański obiad. Mają w sobie aromatyczne, usmażone z cebulką i czosnkiem grzyby, a także dobre źródło błonnika i białka, czyli kaszę jęczmienną perłową. Dobrze komponują się ze świeżą, pełną witamin surówką, mizerią lub młodą kapustą. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić kotlety z pieczarek. Przepis przyda wam się na lekki obiad lub lunch do pracy.
kasza jęczmienna 300 g
pieczarki 300 g
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
jajka 2 szt.
bułka tarta 30 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
gałka muszkatołowa 1 szczypta
olej 30 ml
Umieszczamy kaszę jęczmienną perłową na sitku i przelewamy ją pod kranem. Płuczemy ją, aż woda przestanie być mętna. Gotujemy przez około 15 minut lub zgodnie z czasem podanym na opakowaniu produktu. Studzimy. Dobrze jest użyć takich proporcji, żeby ziarenka wchłonęły cały płyn – będzie to mniej więcej 500 ml wody na szklankę kaszy. Obieramy cebulę – żółtą, białą, czerwoną lub szalotkę. Każda ma nieco inny smak, dobierzmy ją zgodnie z własnymi preferencjami lub zawartością szafki kuchennej. Przepoławiamy ją i kroimy w kostkę. Zdejmujemy łupinkę z czosnku i przeciskamy go przez praskę lub siekamy. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i krótko opłukujemy w zimnej wodzie (nie powinno się ich długo moczyć, bo nasiąkają jak gąbka). Kroimy je w małe kawałki lub ścieramy na dużych oczkach tarki.
Artur Rogalski
Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na dużej patelni. Wrzucamy cebulę. Podgrzewamy ją przez chwilę, żeby puściła soki, po czym dokładamy czosnek. Kiedy poczujemy, że uwolnił aromat, dodajemy pieczarki. Powinny szybko odparować, inaczej będą się dusić, a nie smażyć, więc podkręcamy moc palnika. Nie mieszajmy ich zbyt często. Kiedy się skurczą i lekko zarumienią, zdejmujemy je z patelni (jeśli jest taka potrzeba, odsączamy je) i studzimy.
Artur Rogalski
W dużej misce, w której wygodnie będzie mieszać masę, umieszczamy wszystkie składniki na kotlety pieczarkowe. Wybijamy jajka. Dodajemy wystudzoną kaszę i usmażone grzyby. Wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy – sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Można też wykorzystać takie dodatki jak słodka lub ostra papryka, kurkuma, oregano, estragon lub tymianek. Do masy pasuje też musztarda lub sos sojowy – te składniki mocno podkręcą smak potrawy. Ciekawym pomysłem są kotlety z pieczarkami i serem. Można połączyć je ze startym cheddarem lub delikatną ricottą.
Artur Rogalski
Mieszamy masę na kotleciki z pieczarek i kaszy za pomocą łyżki lub ręcznie. Nie trzeba jej długo wyrabiać tak jak mieszanki na kotlety mielone. Wystarczy, że składniki się połączą i będą się kleić do siebie. Jeśli wydaje nam się, że są zbyt suche, możemy dodać więcej jajka, a gdy są za luźne, dorzućmy bułkę tartą. Formujemy kotlety w dłoniach na lekko spłaszczone kulki (warto robić to w cienkich rękawiczkach, żeby masa nie przyklejała się do skóry). Odkładamy je na talerz (można podsypać go mąką). Dobrym pomysłem jest wstawienie ich do lodówki na około 30 minut. Dzięki temu masa stężeje i placki z pieczarek na pewno nie będą się rozpadać w trakcie smażenia.
Artur Rogalski
Rozgrzewamy olej (rzepakowy lub słonecznikowy, może być też masło klarowane) na dużej patelni, najlepiej z nieprzywierającą powłoką. Smażymy kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek z obu stron na złoty kolor. Wkładamy je na gorący tłuszcz partiami. Jeśli będzie ich za dużo na raz, znacząco spadnie temperatura na patelni i placki będą chłonąć olej. Zdejmujemy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Artur Rogalski
Podajemy kotlety z pieczarek i kaszy od razu po usmażeniu. Ponieważ zawierają już składnik skrobiowy, nie trzeba gotować do nich ziemniaków. Zamiast tego serwujmy je z lekką sałatką lub grillowanymi warzywami. Świetnie sprawdzi się na przykład surówka z buraków, młoda kapusta, klasyczna mizeria lub surówka z brokuła. Pasuje do nich sos pomidorowy. Można położyć je na bułce i podać w formie kanapki na ciepło, na przykład z plasterkiem sera i liściem sałaty lodowej.
Artur Rogalski