Kluski ze śliwkami

Ze śliwek nie należy wyjmować pestek ponieważ utracimy aromat i smak śliwki.

Dodany przez: Anja

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • ½ kg śliwek węgierek
  • 1 kg ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • Sól
  • Masło
  • Cukier

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie przecisnąć przez praskę, wsypać mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i ugnieść ciasto (takie jak na zwykłe kluski śląskie).
  2. Śliwki ponacinać wzdłuż. UWAGA: Ze śliwek nie należy wyjmować pestek ponieważ utracimy aromat i smak śliwki.
  3. Porcje ciasta faszerować j śliwkami, zaklejać i formować kluski.
  4. Wrzucać na wrzątek, gotować do czasu aż wypłyną na wierzch po czym zmniejszyć temperaturę płyty (lub ogień) i pogotować jeszcze 2-3 minuty.
  5. Masło rozpóścić na patelni. Polać goroące kluski i posypać cukrem.
obiad przekąska kolacja deser śliwki ziemniaki cukier masło
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze