Paruchy na słodko

Ocena:

4.45 (207)

  • 60 min.
  • dla 10 osób

Babcine drożdżowe paruchy z pysznym dżemem malinowym

Składniki:

  • - drożdże świeże - 50 g
  • - mąka pszenna - 500 g
  • - ciepłe mleko - 3/4 szklanki
  • - jajk0 - 2 szt
  • - cukier - 1 łyżeczka
  • - sól - 1 szczypta
  • - roztopione masło - 50 g
  • Dodatkowo :
  • - marmolada / dżem

Paruchy na słodko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do miski kruszymy drożdże.
  • Dodajemy cukier ... 3 łyżki mąki i ciepłe , ale nie gorące mleko.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 - 25 minut do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól.
  • Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło.
  • Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
  • Wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.
  • Wyrośnięte dzielimy na bułeczki
  • ( wyjdzie ok. 13-15 szt ).
  • W każdej wygniatamy dołek.
  • Nakładamy po łyżeczce marmolady.
  • "Ściągamy" ciasto do spodu zaklejając bułeczkę.
  • Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy - tym razem na ok. 30 minut.
  • Do dużego garnka nalewamy wodę.
  • Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) - tak by materiał nie dotykał wody!
  • Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki.
  • Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 - 12 minut
  • Przekładamy delikatnie na talerz.
  • Polewamy dodatkowo dżemem lub koktajlem!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne