Kiełbasa pieczona w piwie

biała kiełbasa na Wielkanoc musi być !

Dodany przez: Pyza

Kiełbasa pieczona w piwie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 12 głosów)

Składniki

  • 10 niedużych kawałków białej, surowej kiełbasy
  • 3 duże cebula
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 4 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy i czerwonym winem
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognistej
  • ok. 125 ml piwa

Przygotowanie

  1. cebule obrałam, pokroiłam w cienkie pół plasterki. Wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem i od razu posoliłam - smażyłam kilka chwil mieszając, tylko tyle żeby się zeszkliła. Dodałam przyprawę ognistą, wymieszałam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułożyłam kiełbasę nie przecinając pętek, ale każdy kawałek kilkakrotnie nakłułam wykałaczką. Wlałam ok. 1/2 szkl. piwa Desperados bo tylko takie miałam, ale może i dobrze bo nie jest ani gorzkie ani zbyt intensywne.
  2. Musztardę zmieszałam z miodem i posmarowałam miksturą wierzch kiełbasek. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 30-40 minut co jakiś czas polewając kiełbaski sosem powstałym podczas pieczenia.
  3. Podałam z wiejskim chlebem, którym można było wytrzeć resztki sosu z talerzu.
sniadanie mięso Wielkanoc obiad kolacja piwo kiełbasa biała musztarda francuska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze