Biała kiełbasa smażona

bardzo lubimy białą kiełbasę, ale gotowana mi się znudziła...

Dodany przez: Pyza

Biała kiełbasa smażona

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • surowa, biała kiełbasa w niedużych kawałkach - ok. 0,75kg
  • 1-2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Kiełbasę w całości, tzn. nie odcinamy poszczególnych kawałków, wkładamy do szerokiego rondla/garnka (żeby kiełbasa była na dnie w jednej warstwie). Zalewamy gorącą wodą tylko tyle aby lekko przykryła kiełbasę. Kiedy woda zawrze odszumowujemy i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 min..a następnie wyjmujemy kiełbasę - wywar możemy zużyć do zupy. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kiełbasę, a kiedy się zrumieni odwracamy na drugą stronę i zmniejszamy ogień. Dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu ok. 15-20 min. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem i koniecznie z chrzanem!
mięso obiad przekąska kolacja cebula biała kiełbasa patelnia smażyć
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze