Biała kiełbasa w kapuście

Biała kiełbasa w kapuście - pyszna biała kiełbasa

Dodany przez: grumko

Biała kiełbasa w kapuście

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 75 dag dobrej białej kiełbasy,
  • 2-3 winne jabłka,
  • 2 średnie cebule,
  • 5-6 suszonych grzybów,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 kostki rosołowe grzybowe,
  • 2 łyżki tłuszczu do podsmażenia kiełbasy i cebuli,
  • szczypta majeranku

Przygotowanie

  1. Biała kiełbasa - idealna na Wielkanoc
  2. Grzyby umyć, namoczyć minimum na pół godziny w 1 szklance przegotowanej, ciepłej  wody. Następnie wyjąć, pokroić grzyby w paseczki. Wodę zostawić. Kapustę pokroić  dość drobno, przepłukać wodą.
  3. W wodzie pozostałej po moczeniu grzybów rozpuścić  kostki rosołowe, wlać do kapusty, dodać pokrojone grzyby, czosnek roztarty z  solą i przyprawy. Jabłka pokroić w ósemki, wrzucić do kapusty. Kapustę dusimy  pod przykryciem na wolnym ogniu aż będzie miękka. W razie potrzeby podlewamy w  trakcie duszenia wodą żeby nie była zbyt sucha.
  4. Kiełbasę umyć, osuszyć  papierowym ręcznikiem i podsmażyć na rumiano z obu stron. Wyjąć, ponacinać  skośnie aby wypłynął sok. W tym czasie rozgrzać piekarnik. Do dość dużego  naczynia żaroodpornego lub tzw. gęsiarki wykładamy kapustę, na wierzch dajemy  białą kiełbasę. Posypujemy po wierzchu delikatnie majerankiem i pieczemy ok. pół  godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.
  5. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia  kiełbasy (można ewentualnie uzupełnić łyżką masła) podsmażamy pokrojoną w dość  grube talarki cebulę. Przed podaniem cebulę układamy na kiełbasie. Podajemy z  pieczywem.
  6. Taka biała kiełbasa będzie ozdobą każdego stołu!
  7. Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl
mięso warzywa obiad zapiekanka kapusta kiszona biała kiełbasa grzyby suszone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze