Kartacze

Smaczne kartacze z mięsem i skwarkami.

Dodany przez: Anullka

Kartacze

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
  • Farsz
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • majeranek
  • cebula
  • Dodatkowo
  • boczek lub skwarki do polania
  • 1 cebulka mała
  • włoszczyzna do mięsa

Przygotowanie

  1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać.
  2. Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
  3. Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz.
  4. Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
  5. Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
  6. Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
  7. Uwaga: druga wersja kartaczy:
  8. Mięso mielimy jak na mielone,doprawiamy,nadziewamy surowym(są jeszcze lepsze)
mięso obiad kluski ziemniaki pyzy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze