Kartacze

Kuchnia Podlasia to przede wszystkim kartacze! Domowe, z mięsem i podane ze skwarkami. Kartacze robimy z ziemniaków surowych i ugotowanych. Polecam mój przepis na ciasto i nadzienie do kartaczy.

Kluskidania z ziemniaków

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 3.98 z 343 głosów)

Kroki wykonania:

  • ziemniaki-fo.iStock-min1.Kartacze łączą w sobie ugotowane i surowe ziemniaki. Na początek osiem dużych ziemniaków ugotować. Resztę, czyli surowe ziemniaki, zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły - soku nie wylewać. Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal, który tam został, dodać do ziemniaków. Lekko posolić i wyrobić ciasto. Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, ponownie wyrobić.
  • wloszczyzna-2-fot.iStock (1)2.Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami z włoszczyzny (obranymi i pokrojonymi). Mięso zmielić przez maszynkę, dodać startą jedną cebulę, sól i pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz. Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem. Gotować w lekko osolonej wodzie 20-25 minut. Polać skwarkami lub boczkiem i przesmażoną na maśle cebulą.
  • majeranek-fot.iStock-min3.Uwaga: druga wersja, jak zrobić kartacze: mięso mielimy jak na mielone,
    doprawiamy nadziewamy ciasto surowym farszem - kartacze są jeszcze lepsze! Ps. Warzywa z gotowania mięsa można wykorzystać na pasztet lub doprawić, zblendować i zrobić zupę krem.

Porady

Zobacz też: Smakuj Podlasie – co warto zjeść we wschodnim zakątku Polski

Aby przygotować kartacze warto sięgnąć po specjalną praskę do ziemniaków albo tarkę do warzyw. Inną metodą jest użycie przecieraka do warzyw. Dzięki tym akcesoriom ziemniaki na kartacze będą delikatne w smaku oraz nie będą miały grudek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy