Pyzy z boczkiem

Ocena:

4.55 (148)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pyzy z boczkiem to pyszny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Ten przepis jest prosty, szybki, tani, a do tego zawsze wychodzi pysznie. Wystarczy kilka podstawowych składników, które zwykle każdy z nas ma w swojej kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyzy z mięsem!

Składniki:

  • ziemniaki  1 kg

  • mąka ziemniaczana  50 g

  • mąka pszenna  50 g

  • sól  0.5 łyżeczki

  • boczek wędzony  250 g

  • cebula  3 szt.

  • bułka tarta  25 g

  • olej  1 łyżka stołowa

  • pieprz  1 szczypta

Pyzy z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na pyzy: Ziemniaki myjemy i obieramy. Połowę gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przeciskamy przez praskę. Drugą część należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach i odcisnąć przez gazę. Surowe i gotowane ziemniaki łączymy z obiema mąkami oraz solą i wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto.  

    Ziemniaki praska
  • Krok 2:

    Farsz: Boczek kroimy w małą kostkę, a cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek podsmażamy na suchej patelni. Kiedy już wytopi się nie niego tłuszcz, dodajemy na patelnię cebulkę i smażymy wszystko razem, aż cebula zmięknie i nabierze złocistego koloru (jeśli tłuszczu z boczku będzie za mało, to dolewamy łyżkę oleju). Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. Odkładamy 2-3 łyżki na później, do polania gotowych pyz, a całą resztę mieszamy z bułką tartą.

    Boczek i cebula
  • Krok 3:

    Przygotowanie pyz: Z ciasta formujemy kulki i każdą z nich nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe pyzy podajemy na talerze i polewamy okrasą cebuli i boczku. 

    pyzy-gotowanie

Porady

  • Jakie ziemniaki na pyzy powinniśmy kupić? Najlepsze będą te typu C, czyli o największej zawartości skrobi. Ciasto z takich mączystych ziemniaków będą fantastycznie się kleiły. 
  • Pyzy są też świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Wystarczy wyjąc ugotowane mięso z bulionu, zmielić je w maszynce, dodać podsmażoną cebulkę i doprawić solą oraz pieprzem. W ten sposób szybko i tani wyczarujemy pyzy z mięsem.
  • Gotowane ziemniaki warto przecisnąć przez praskę dwukrotnie. To da nam pewność, że ciasto będzie gładkie i będzie się dobrze sklejało. 
  • Jeśli przygotowaliśmy za dużą porcję, pyzy możemy zamrozić. Najlepiej najpierw je ugotować, posmarować lekko olejem. Teraz możemy włożyć je do zamrażarki ułożone na płasko, zachowując dość duże odstępy, aby kluski się nie skleiły. Po kilku godzinach, kiedy pyzy będą już twarde, możemy przesypać je do woreczka lub pojemnika. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić pyzy?

Ciasto na pyzy składa się przede wszystkim z ziemniaków- surowych i ugotowanych. Do tego wystarczy już tylko odrobina mąki ziemniaczanej i sól. Niektórzy dodają do ciasta również jajko, jednak nie jest to obowiązkowy składnik. Zagniatamy plastyczne, gładkie ciasto, a następnie formujemy z niego kulki. Teraz wystarczy już tylko pokroić i podsmażyć boczek z cebulką na prosty farsz, którym wypełnimy nasze pyzy. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoniach, faszerujemy nadzieniem, a następnie sklejamy i formujemy w kulkę. Gotowe pyzy z boczkiem gotujemy w lekko osolonym wrzątku. 

Ile gotować pyzy?

Pyzy gotujemy przez 5-8 minut od momentu ich wypłynięcia. Czas gotowanie należy jednak od wielkości naszych klusek, a także od tego, jakiego używamy farszu. Wszelkiego rodzaju farsze warzywne i serowe, nie potrzebują długiego gotowania. Podobnie wcześniej ugotowane lub usmażone mięso. Jeśli natomiast faszerujemy pyzy surowym mięsem mielonym, powinny się one gotować nieco dłużej, czyli około 15 minut. 

Pyzy- przepis na inne wersje smakowe

Pyzy z boczkiem to tylko jeden z wielu pysznych sposobów podania. To danie możemy przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Z czym zrobić pyzy? Można wybrać zarówno farsz na słono, jak i na słodko. Jeśli chodzi o wytrawne farsze, najbardziej polecamy pyzy z mięsem, pyzy z nadzieniem ruskim oraz pyzy z grzybami. Pysznie smakują także kluski ze szpinakiem czy takie z kapustą. Z kolei na słodko najpyszniejsze będą pyzy z truskawkami. pyzy z serem oraz ze śliwkami. Te klasyczne pozycje mają wielu fanów, jednak jeśli szukacie czegoś oryginalnego, koniecznie wypróbujcie wegańskie pyzy z tofu lub kolorowe pyzy z dodatkiem buraka lub szpinaku. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne