Kiszka ziemniaczana

Jest to mało znany przepis,mam go ze stron Warmii.Trzeba spróbować jaka pycha.

Dodany przez: kamila1957

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 6 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 kg ziemniaków
  • 70 dag boczku wędzonego
  • 30 dag kiełbasy (może być nawet zwyczajna )
  • 4 duże cebule
  • główka czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • jelita (jak na kiełbasę)

Przygotowanie

  1. ziemniaki,cebulę i czosnek trzemy jak na placki ziemniaczane (mikserem szybciej ) dodajemy sól i pieprze, musi być troszkę pikantne.
  2. bocze i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i przetapiamy (odstawiamy do ostudzenia )
  3. wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem z tłuszczem
  4. jelita dokładnie płuczemy nakładamy na lejek do nabijania kiełbasy
  5. nakładamy lużno co jakiś czas jelita związujemy (robię to mocną nicią )
  6. gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut (wody nie solimy )
sniadanie warzywa obiad przekąska kolacja dla dzieci ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze