Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana lub kiszka kartoflana, to mało znany przepis z regionu Podlasia. Mimo mało atrakcyjnego wyglądu kiszka ziemniaczana pieczona w piekarniku to prawdziwy przysmak, który warto chociaż raz przyrządzić we własnej kuchni. Kiszka kartoflana to tanie, sycące i bardzo smaczne danie, a przepis na nią jest banalnie prosty. Zobaczcie jak zrobić kiszkę ziemniaczaną w piekarniku. 

dania z ziemniakówPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.37 z 203 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Ziemniaki, cebulę i czosnek trzemy jak na placki ziemniaczane (mikserem szybciej ) dodajemy sól i pieprze, musi być troszkę pikantne. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i przetapiamy (odstawiamy do ostudzenia ), wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem z tłuszczem.
  • 2.Jelita dokładnie płuczemy nakładamy na lejek do nabijania kiełbasy, nakładamy luźno co jakiś czas jelita związujemy (robię to mocną nicią ). Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut (wody nie solimy ).

Porady

Kiszka ziemniaczana - co to jest?

Kiszka ziemniaczana bywa też nazywana kiszką kartoflaną, a niektórzy mówią też na nią kaszanka ziemniaczana. Kiszka ziemniaczana to potrawa popularna w kuchni podlaskiej, składająca się ze startych ziemniaków, cebuli i skwarek. Wszystko to nakłada się do jelita wieprzowego i zapieka lub gotuje. Masa na kiszkę ziemniaczaną jest bardzo podobna jak na placki ziemniaczane czy na babkę ziemniaczaną- tak zwany kartoflak. 

Kiszka ziemniaczana - przepis

Podlaska kiszka ziemniaczana składa się z kilku tanich i łatwodostępnych składników. Przepis na kiszkę ziemniaczaną pieczoną nie jest skomplikowany, a najtrudniejszą jego częścią jest nadziewanie jelit ziemniaczanym farszem tak, aby nie popękały. Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną? Należy tylko zetrzeć ziemniaki z cebulką i dodać do nich podsmażone mięso. Taką masę wystarczy już tylko doprawić i można nadziewać nią kiszki. Kiszka kartoflana może być gotowana lub pieczona w piekarniku. Gotową kiszkę można również podsmażyć na patelni. 

Kiszka ziemniaczana gotowana - jak gotować kiszkę?

Kiszka ziemniaczana gotowana to najszybsza wersje tego przepisu. Jeśli przygotowujemy wersję gotowaną, powinniśmy wrzucić ją do wrzącej wody na około 15-20 minut. 

Kiszka ziemniaczana pieczona - Ile piec kiszkę w piekarniku?

Jak upiec kiszkę ziemniaczaną? Aby zrobić kiszkę z piekarnika, należy włożyć ją do blachy wysmarowanej tłuszczem. Co zrobić, żeby kiszka ziemniaczana nie pękała? Wystarczy nakłuć ją w kilku miejscach widelcem, a zapobiegnie to rozerwaniu się kiszki podczas obróbki termicznej. Na wierzchu kiszki warto też ułożyć trochę smalcu, żeby nie wyschła podczas pieczenia. Blachę z kiszką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Ile piec kiszkę w piekarniku? Aby kiszka kartoflana była dobrze podpieczona i rumiana potrzeba około godziny. 

Kiszka ziemniaczana - jak podawać?

Na Podlasiu kiszkę ziemniaczaną podaje się z mlekiem. To połączenie, choć może wydawać się nietypowe, doskonale do siebie pasuje. Gotową kiszkę można podawać ze skwarkami. Kiszka ziemniaczana z boczkiem lub z podsmażoną słoniną smakuje najlepiej. 

Ile kalorii ma kiszka ziemniaczana?

Czy kiszka ziemniaczana to bomba kaloryczna? To danie, choć wydaje się bardzo kaloryczne, samo w sobie ma niewiele kalorii. To dodatek smażonych skwarek czy smalcu podbija jej wartość kaloryczną. Sama kiszka ziemniaczana ma około 190 kalorii w 100 gramach. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy