Kałduny /kartacze/ mojej babuni

Ocena:

4.47 (179)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 4 osób

stary dobry przepis, bardzo lubimy je z mięskiem i zasmażką:)

Składniki:

  • 1 porcja ziemniaków do ugotowania, u mnie miarą był garnek, tu 1
  • 3 porcje ziemniaków do starcia, czyli 3 garnki
  • sól do smaku
  • Farsz
  • mięso gotowane u mnie karkówka i boczek ok. 1 kg
  • 1 posiekana cebula
  • Włoszczyzna, oprócz kapusty
  • Listek, ziele, pieprz, Vegeta lub sól
  • DODATKOWO
  • zasmażka z boczku i cebuli

Kałduny /kartacze/ mojej babuni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • FARSZ:
  • Ugotowane mięso z włoszczyzną i przyprawami/ na tę porcję daję pół karkówki i kawałek boczku/. Po ugotowaniu zemleć mięso z marchewką, pietruszką i dodać zeszkloną cebulę.Doprawić vegetą i pieprzem.Nie dodawać jajka, bo masa będzie za scisła.
  • WYKONANIE MASY:
  • 1 porcję ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, osączyć, wystudzić i zemleć w maszynce do mięsa.
  • 3 porcje ziemniaków zetrzeć.Przez sciereczkę wykręcać je dokładnie z nadmiaru wody.
  • Wodę z tartych ziemniaków odstawić na kilka minut, potem odlać ostrożnie a krochmal zachować..
  • Połączyć ziemniaki gotowane, krochmal, starte ziemniaki, sól i dobrze wyrobić masę ziemniaczaną.Masa przy tej proporcji jest plastyczna i ja nie dodaję już nic .
  • Formować kule, nakładać farsz, zlepić i otaczać w mące. Wkładać do wrzątku, gdy wypłyną gotować jeszcze ok. 20-30 minut.
  • Z częsci masy ziemniaczanej robię małe kulki bez mięsa.
  • Podać polane zasmażką z boczku i cebuli
  • Farszu troszkę zostaje ale to nie problem, będzie z niego pyszna pasta do chleba

Porady

Zobacz też: Ziołowy Zakątek - pyszne miejsce na mapie Podlasia

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne