JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE

Lekkie ciasto dla każdego.

Dodany przez: halina070177

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA:
  • 1 kg jabłek
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • KREM:
  • 0,5 l śmietany 30% lub 36%
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Miksując dodać cukier i żółtka, na końcu mąkę i proszek.Piec ok.30 minut w temp.170 st.C.
  2. MASA JABŁKOWA: jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Do rondelka wlać wody tyle aby zakryć dno. Wsypać jabłka i prażyć przez chwilę-dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody i na końcu wlać do jabłek-dobrze wymieszać.Jabłka wyłożyć na biszkopt. Włożyć do lodówki. [ Można użyć startych jabłek ze słoika lub mus jabłkowy i dodać już tylko rozpuszczoną żelatynę ] .
  3. KREM: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, na końcu dodać cukier puder i żelatynę-cały czas miksując.Krem wyłożyć na ciasto, rozprowadzić łyżką i ponownie włożyć do lodówki .
  4. Całość można posypać czekoladą startą na drobnej tarce- będzie się ładnie prezentować na stole.
deser biszkopt śmietana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze