Tradycyjna szarlotka z pianką

Plusem tego przepisu jest to, że nie trzeba prażyć jabłek - wystarczy kilka zetrzeć

Dodany przez: sylwgor

Tradycyjna szarlotka z pianką

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.44 z 9 głosów)

Składniki

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Pianka
  • 5 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • kisiel (smak dowolny)
  • ew. 1-2 łyżki wiórków kokosowych
  • Dodatkowo
  • 6-7 dużych winnych jabłek
  • tłuszcz do formy 0
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki. Resztą ciasta wylepiamy natłuszczoną blachę, posypujemy cienko mąką.
  2. 2. Na wierzch ciasta układamy obrane i starte jabłka.
  3. 3. Przygotowujemy piankę: z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i kisiel. Pianę wykładamy na jabłka.
  4. 4. Wierzch posypujemy startym ciastem wyjętym z zamrażarki.
  5. 5. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
  6. RADA: Do pianki możemy dodać wiórki kokosowe. Powstanie pyszna beza.
ciasta deser jabłka szarlotka desery
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze