iStock
0 (0)
Flan to najpopularniejszy hiszpański deser, przypomina włoską panna cottę, zabajone oraz francuski flan patissier. Jego aksamitna, delikatna i rozpływająca się w ustach konsystencja sprawia, że trudno przejść obok niego obojętnie. Wbrew pozorom, przygotowanie jest bardzo proste i wystarczy tylko kilka prostych składników, które zazwyczaj mamy w domu. Flan można podawać z sosami i świeżymi owocami. Gwarantujemy, że efekt Was zachwyci.
mleko 600 ml
jajka kurze 5 szt.
wanilia 1 szt.
cukier 90 g
Przygotowanie karmelu: do niewielkiego rondelka o grubym dnie wsypujemy 45 g cukru, podgrzewamy, aż zacznie się karmelizować – brązowieć. Nie mieszamy. Przelewamy do 6 niewielkich naczynek, np. kokilek. Rozprowadzamy karmel po dnie naczynek.
Rozgrzanie piekarnika: nagrzewamy do 170°C.
Przygotowanie mleka: laski wanilii przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy nasionka. Mleko zagotowujemy z ziarenkami oraz połówkami wanilii. Studzimy.
Przygotowanie kremu: 3 jajka i 2 żółtka ubijamy wraz z 45 g cukru na sztywno. Wlewamy przecedzone i ostudzone mleko, chwilkę miksujemy.
Pieczenie: foremki z flanem wkładamy do żaroodpornego naczynia, wypełniamy je wrzątkiem do połowy wysokości naczynek. Pieczemy 45 minut. Podajemy najlepiej schłodzony.
Porady
- Podczas przygotowywania karmelu należy pamiętać, żeby go nie mieszać, tylko potrząsać garnkiem – cukier musi się skarmelizować.
- Flan najlepiej podawać schłodzony. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu warto przełożyć go na 30–40 minut do lodówki i dopiero po tym czasie go podać.
- Zamiast wanilii możemy dodać startą skórkę z cytryny lub z pomarańczy. Deser zyska orzeźwiającą nutę.
- Wyjęcie flanu z foremki może sprawić nieco trudności. Dlatego warto wcześniej okroić deser dookoła ostrym nożem. Następnie przykrywamy go talerzykiem i energicznie odwracamy.
- Z tego samego przepisu możemy zrobić również deser w większej blaszce. Podajemy go pokrojony na kawałki.
- Flan możemy podawać z rozmaitymi dodatkami: świeżymi owocami, konfiturami, sorbetami, płynną czekoladą, bakaliami (orzechami, pistacjami, migdałami), cynamonem.
- Najlepszy efekt uzyskamy, używając tłustego mleka, co najmniej 3,2%. Idealne byłoby, takie prosto od krowy.