Pasteis de Belem

To tradycyjny wypiek kuchni portugalskiej, ściślej lizbońskiej - minitarta z nadzieniem budyniowym.

Dodany przez: makowiec

Pasteis de Belem

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 4 głosów)

Składniki

  • 250 g cukru
  • 35 g maki
  • szczypta soli
  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 5 jajek
  • 500 g ciasta francuskiego
  • sok z 1 cytryny
  • 6 malutkich foremek na tartę

Przygotowanie

  1. 1. Do miski wrzuć cukier mąkę i sól. Wymieszaj.
  2. 2. Jajka roztrzep w misce.
  3. 3. Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii.
  4. 4. Wlej stopniowo mleko do miski z mąka i cukrem, wymieszaj trzepaczką. Dodaj jajka, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
  5. 5. Rozwałkuj ciasto francuskie do grubości ok. 3 mm. Z ciasta wytnij okręgi o 2 cm większe niż średnica foremek. Nałóż ciasto do foremek. Nakłuj widelcem, nałóż farsz.
  6. 6. Piecz w 210 st., przez 10-15 minut.
deser tarta krem babeczki ciasto francuskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze