Orzeszki z masą orzechową

Smaczny deserek lub przekąska.

do kawykruche ciastoDeseryorzeszkiPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.12 z 270 głosów)

Składniki:

  • * mąka - 3 szkl,
  • * masło lub margaryna - 25 dag,
  • * jaja - 2 szt,
  • * cukier kryształ - 1/2 szkl,
  • * soda - 1/4 łyżki stołowej,
  • * ocet - 1 łyżka.
  • Nadzienie - masa orzechowa:
  • * cukier puder - 1 szkl,
  • * masło lub margaryna - 40 dag,
  • * mleko - 1,5 szkl,
  • * mielone orzechy: włoskie, laskowe, lub w mieszance - 30 dag.
  • oraz
  • (ale niekoniecznie):
  • * czekolada gorzka -1 tabliczka,
  • * lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
  • Mąkę, tłuszcz, żółtka i cukier zagnieść szybko, a gdy składniki się połączą dodać sodę, ocet i ubitą pianę.
  • Wyrobić gładkie ciasto.
  • Podłączyć palnik gazowy - średni - ustawić na nim formę - orzeszkownicę, rozgrzać ją.
  • Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich kulki, wielkości gołębiego jaja.
  • Kulki te, wkładać w formę, na stronie z wgłębieniem ( ja mam formę 9 otworami)..
  • Zamknąć górną część orzeszkownicy i piec z obu stron na złotobrązowy kolor.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu wyrównać brzegi połówek orzeszków, i napełniać je kremem.
  • Napełnione połówki orzeszków składamy do siebie stroną z kremem , tworząc orzech.
  • Na masę: zagotowujemy mleko i gotującym się mlekiem zalewamy przygotowane orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
  • Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo dodajemy do niej orzechy z mlekiem.
  • Gotową masę nakładamy do orzeszków.
  • UWAGA: masy tej wystarcza na podwójną porcję orzeszków - ja wykorzystuję ją do przełożenia wafli lub biszkoptu...
  • A czekolada lub polewa czekoladowa potrzebne nam są do polania orzeszków , wtedy otrzymujemy orzechy w czekoladzie.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy