Orzeszki z masą orzechową

Smaczny deserek lub przekąska.

Dodany przez: Aseret

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • * mąka - 3 szkl,
  • * masło lub margaryna - 25 dag,
  • * jaja - 2 szt,
  • * cukier kryształ - 1/2 szkl,
  • * soda - 1/4 łyżki stołowej,
  • * ocet - 1 łyżka.
  • Nadzienie - masa orzechowa:
  • * cukier puder - 1 szkl,
  • * masło lub margaryna - 40 dag,
  • * mleko - 1,5 szkl,
  • * mielone orzechy: włoskie, laskowe, lub w mieszance - 30 dag.
  • oraz
  • (ale niekoniecznie):
  • * czekolada gorzka -1 tabliczka,
  • * lub polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
  2. Mąkę, tłuszcz, żółtka i cukier zagnieść szybko, a gdy składniki się połączą dodać sodę, ocet i ubitą pianę.
  3. Wyrobić gładkie ciasto.
  4. Podłączyć palnik gazowy - średni - ustawić na nim formę - orzeszkownicę, rozgrzać ją.
  5. Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich kulki, wielkości gołębiego jaja.
  6. Kulki te, wkładać w formę, na stronie z wgłębieniem ( ja mam formę 9 otworami)..
  7. Zamknąć górną część orzeszkownicy i piec z obu stron na złotobrązowy kolor.
  8. Po upieczeniu i ostudzeniu wyrównać brzegi połówek orzeszków, i napełniać je kremem.
  9. Napełnione połówki orzeszków składamy do siebie stroną z kremem , tworząc orzech.
  10. Na masę: zagotowujemy mleko i gotującym się mlekiem zalewamy przygotowane orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
  11. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo dodajemy do niej orzechy z mlekiem.
  12. Gotową masę nakładamy do orzeszków.
  13. UWAGA: masy tej wystarcza na podwójną porcję orzeszków - ja wykorzystuję ją do przełożenia wafli lub biszkoptu...
  14. A czekolada lub polewa czekoladowa potrzebne nam są do polania orzeszków , wtedy otrzymujemy orzechy w czekoladzie.
przekąska kolacja deser ciasto kruche... do kawy masa orzechowa orzeszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze