Tort Pawłowa

Przygotowanie: 4–5 godzin Porcja: 375 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Tort Pawłowa

Torty

Czas przygotowania:
Kalorie:
375 kcal
Porcje:
375 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 4 białka
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka bardzo zimnej wody
  • 2 szklanki bitej śmietany
  • kieliszek likieru Cointreau
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 40 dag truskawek
  • listki melisy

Przygotowanie

  1. Białka ubić na pianę. Nie przerywając ubijania, dodać cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Pod koniec masę wymieszać z łyżką lodowatej wody i octem. Tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć pergaminem, lekko natrzeć masłem spód i brzegi. Zewnętrzną stronę tortownicy zanurzyć w lodowatej kąpieli.
  2. Do tortownicy przełożyć masą z białek (można za pomocą szprycy do kremów), tworząc niewielki brzeg. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 130° C. Po upływie 20–30 minut zmniejszyć temperaturę do 100° C i suszyć bezę 3–4 godziny, aż wierzch lekko stwardnieje.
  3. Bitą śmietanę wymieszać z likierem i sokiem z cytryny. Truskawki umyć, osuszyć i obrać. Bezę ułożyć na paterze, Wypełnić bitą śmietaną, truskawkami i melisą.
  4. WERSJA DRUGA
  5. Torcik Pawłowa z malinami Deser można przygotować w formie małych torcików. Ważne, by placuszki z piany układać w pewnych odstępach, aby podczas pieczenia nie skleiły się. Upieczone i ostudzone udekorować bitą śmietaną i malinami.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
deser dla dzieci truskawki Tort ciasto z truskawkami tort Pawłowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze