Ewa Niepytalska
4.51 (174)
Faworki z ciasta francuskiego to szybsza, pieczona wersja kultowego karnawałowego deseru. Są jeszcze bardziej kruche i chrupiące niż tradycyjny chrust, a robi się je znacznie łatwiej. Taki słodki deser idealnie sprawdzi się na tłusty czwartek, ale nie tylko. To też świetny pomysł, gdy mamy niezapowiedzianych gości, bo ich przygotowanie zajmie nie więcej niż 20 minut. Zobaczcie, jak zrobić faworki z ciasta francuskiego w piekarniku. Zaserwujcie je do kawy lub herbaty.
ciasto francuskie 300 g
cukier puder 30 g
Przygotowanie: ciasto francuskie rozmrażamy lub wyjmujemy z lodówki. Rozwijamy je, kiedy osiągnie temperaturę pokojową, inaczej może popękać. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Wykładamy blachę pergaminem.
Ewa Niepytalska
Porcjowanie ciasta: umieszczamy płat ciasta francuskiego na czystej, płaskiej powierzchni. Kroimy go w paski o szerokości około 3,5 cm. My użyliśmy w tym celu radełka z dwoma ostrzami, które ułatwia stworzenie równych porcji, ale można też wykorzystać nożyk i zmierzyć arkusz linijką. Dzielimy długie paski na pół.
Ewa Niepytalska
Formowanie faworków: na środku każdej porcji robimy nacięcie o długości krótszej krawędzi paska. Przekładamy końcówkę ciasta przez otwór i wywijamy ją do zewnątrz. W ten samym sposób formujemy resztę faworków.
Ewa Niepytalska
Pieczenie: układamy chrust z ciasta francuskiego na blaszce. Jeśli chcemy, żeby ładnie się błyszczał, możemy posmarować go rozmąconym żółtkiem, mlekiem lub roztopionym masłem, za pomocą pędzelka cukierniczego. Wkładamy blachę z faworkami do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. W tym czasie ciasto lekko urośnie i zrumieni się, dzięki czemu będzie przyjemnie chrupkie i delikatne.
Ewa Niepytalska
Posypka: oprószamy faworki z ciasta francuskiego cukrem pudrem przesianym przez drobne sitko. Jeśli na naszych stołach często pojawiają się domowe wypieki, przyda nam się specjalne narządzie w kształcie różdżki, dzięki któremu równomiernie pokryjemy deser dowolną posypką. Cukier puder możemy wymieszać z cynamonem lub innymi przyprawami korzennymi.
Ewa Niepytalska
Porady
- Możemy przyrządzić także faworki z ciasta francuskiego na oleju, tak jak ich tradycyjną wersję. Wymaga to jednak większego nakładu pracy i tworzy większy bałagan w kuchni. Maślane ciasto pięknie wyrasta w piekarniku i staje się chrupiące, nie ma potrzeby smażenia go w głębokim tłuszczu.
- Zazwyczaj, żeby nie marnować papieru i czasu, wystarczy wyłożyć blachę pergaminem, w który zawinięte było ciasto francuskie. W tym przypadku może się jednak okazać, że jest go za mało, dlatego warto przygotować dodatkowy prostokąt papieru do pieczenia.
- Chrupiące faworki warto podać z rozpuszczoną czekoladą w formie sosu. Często serwuje się w ten sposób inny karnawałowy klasyk – hiszpańskie churros.
To, jak kaloryczny będzie nasze deser, zależy przede wszystkim od metody obróbki termicznej. Faworki z ciasta francuskiego w piekarniku będą miały około 400 kalorii w 100 gramach (nie licząc posypki). W przypadku wersji smażonej na głębokim tłuszczu ta wartość stanie się zdecydowanie wyższa. Jeśli chcemy obniżyć kaloryczność gotowego wypieku, możemy zmielić ksylitol lub erytrytol na puder i wykorzystać je zamiast cukru do oprószenia faworków.
Ekspresowe faworki z piekarnika powinno się przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu. Lodówka nie sprzyja ciastu francuskiemu, ponieważ zimno i wilgoć powodują, że traci chrupkość i staje się miękkie. Jednak nawet najlepiej przechowywane faworki nie mogą leżeć zbyt długo i powinno się spożyć je w ciągu 3–4 dni. Z tego względu lepiej robić mniejsze porcje, które jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco.
Tradycyjny babciny chrust robi się ze zbijanego ciasta śmietanowego, czyli połączenia mąki, żółtek jaj, śmietany, cukru i spirytusu. Świetną, błyskawiczną alternatywą dla klasycznej metody jest przepis na faworki z ciasta francuskiego. Gotowe płaty (mrożone lub chłodzone) można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym, co zdecydowanie ułatwia zadanie. Da się także zrobić: