Faworki drożdżowe

Drożdżowe faworki są najlepsze.

Dodany przez: Danusia19671

Faworki drożdżowe

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • żółtka 5 szt
  • drożdże 1 paczka
  • mleko 2 szkl
  • olej 1/2 szkl
  • margaryna 1/4 kostki
  • cukier waniliowy 1 opak
  • mąka 1 kg
  • sól
  • tłuszcz do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Żółtka rozetrzeć z drożdżami. Mleko, olej, margarynę, cukier waniliowy, lekko podgrzać składniki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami. Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Kroić w paski, w środku, zrobić nacięcie i przełożyć faworka, prze te nacięcie. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte faworki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy faworki w cukrze pudrze.
deser mąka jaja drożdże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze