Bardzo szybkie faworki

Faworki robi sie je naprawde szybko,latwo i zawsze wychodza! a poza tym sa przepyszne!

Dodany przez: asia20022

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 35 dag mąki
  • 3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 10 dkg kwaśnej gęstej śmietany (7 łyżek)
  • 1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu
  • smalec lub olej
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Przepis:
  2. Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu
  3. odcinać niewielkie kawałki, cieniutko je rozwałkować i
  4. nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden
  5. koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem
  6. posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie
  7. bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko
  8. rozwałkowane.
  9. Z przepisu otrzymujemy dwa pełne talerze faworków.
  10. Rada: Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto
  11. tłuszczu podczas smażenia.
  12. Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze
  13. przypalanie się faworków. Wystarczy obficie posypać je po usmażeniu
  14. cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
  15. Ja osobiście dodaję ocet do faworków.
przekąska deser faworki chrust
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze