Pyszne, chrupiące faworki

Faworki są chrupiące i rozpływające się w ustach.

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
40 porcji
Ocena:

(średnia 3.51 z 107 głosów)

Składniki

  • - 2 szklanki mąki pszennej
  • - 5 żółtek
  • - 4 łyżki gęstej śmietany ( 22% )
  • - łyżka spirytusu lub octu
  • - 2 łyżki masła
  • - cukier puder do posypania
  • - tłuszcz do smażenia
  • - szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ciasto na faworki :
  2. Z mąki, masła, żółtek, śmietany, spirytusu i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu elastyczną i nie klejącą się do rąk kulę z ciasta okładamy wałkiem, w celu pozbycia pęcherzyków powietrza. Następnie odkładamy ciasto na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy z niego paski o szerokości ok. 3 cm i długości 12 cm. Środek paska przecinamy ostrym nożem wzdłuż na długość 5-6 cm i przez powstałą szparkę przeciągamy jeden z końców. Smażymy w głębokim tłuszczu.
deser faworki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze