Dżem z aronii, jabłek i gruszek

świetny do naleśników, ciast i jako pospolity dżem :)

Dodany przez: ANECIK1980

Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
17 porcji
Ocena:

(średnia 2.94 z 18 głosów)

Składniki

  • aronia 4 kg
  • gruszki 2 kg
  • jabłka 2 kg
  • cukier 2 kg

Przygotowanie

  1. Aronię zbieram z krzaczka i wkładam do zamrażalnika przynajmniej na 24h. Zamrożoną aronię przecieramy w robocie kuchennym. Wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i gotujemy 15 min.
  2. Następnie dodajemy strarte jabłka i gruszki, gotujemy wszystko 30 min. Pozostawiamy w garnku na 1 dzień.
  3. Następnego dnia gotujemy dżem aż do uzyskania szklistości. W czasie gotowania co jakiś czas zdejmujemy powstającą na powierzchni pianę (szumowiny).
  4. Gorący dżem nakładamy do słoików, pasteryzujemy ok 15 minut, słoiki stawiamy do góry dnem, następnie odwracamy słoiki by "zassały". Możemy też dodać cukier żelujący, dżemix lub żlefix co zapewni dobre przechowanie się dżemu bez potrzeby pasteryzacji.
  5. Z podanej ilości składników uzyskujemy około 17 słoiczków o pojemności 300 g (tradycyjne po dżemie).
przetwory jabłka gruszki aronia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze