Dżem gruszkowy

od dawna miałem smaka na taki dżem

Dodany przez: marcineusz

Owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
1 kcal
Ocena:

(średnia 2.67 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 10 gruszek - ok.2,5 kg
  • 500g cukru trzcinowego
  • 2-3 winne jabłka
  • 2 cytryny a dokładniej wyciśnięty z nich sok oraz starta na drobnej tarce skórka
  • ok.1 łyżka startego świeżego imbiru (korzeń imbiru najlepiej obrać/oskrobać łyżeczką)

Przygotowanie

  1. Z podanych składników uzyskałem 1 duży i 3 mniejsze słoiki dżemu.
  2. Gruszki i jabłka obrać,pokroić w średnią kostkę.Przełożyć do sporego garnka,wsypać cukier,wymieszać.Dodać skórkę otartą z wyszorowanych i sparzonych cytryn,wyciśnięty z nich sok oraz starty na drobnych oczkach imbir.Wymieszać,odstawić na 10 minut.Gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny (lub do uzyskania konsystencji która będzie nam odpowiadać) od czasu do czasu mieszając.Pod sam koniec kiedy dżem zgęstnieje,mieszać cały czas i pilnować żeby się nie przypalił.Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików,zakręcić,obrócić do góry dnem,zostawić do wystygnięcia po czym zapasteryzować.
przetwory imbir gruszki Dżem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze