Dyniowe leczo

miało być z cukinii heh...

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • dynia
  • 2 laski kiełbasy,
  • 2-3 papryki czerwone,
  • 2 cebule,
  • puszka pomidorów w kawałkach,
  • ząbek czosnku,
  • sól,pieprz

Przygotowanie

  1. dynię dostałem w prezencie jako cukinię,podejrzewałem,że może to być ewentualnie kabaczek he he w trakcie pichcenia okazało się,że to chyba raczej dynia (może tu głos zabierze jakiś działkowicz?) :-) nie wiedziałem,że ta dyniowa skóra jest taka twarda,jak skorupa wojowniczych żółwi Ninja heh żeby nie było,oczywiście nigdy w praktyce nie sprawdzałem i nie mam zamiaru,twardości żółwiej skorupy ;-), dynię przekroić na pół,wydrążyć pestki,OBRAĆ (może ktoś zna sposób łatwiejszego obierania dyniowego pancerza he he) i pokroić w średnią kostkę,cebule poszatkować,kiełbasę i papryki pokroić w kostkę,w garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć kiełbasę,dodać cebulę i dalej podsmażać,następnie dodać paprykę i dynię,wymieszać i podsmażyć a następnie podlać troszkę wodą,poddusić na małym ogniu do miękkości dyni (u mnie było to takie fajne al dente),dodać puszkę pomidorów (lub 3-4 świeże pomidory),wymieszać i jeszcze trochę dusić,na końcu dodać sól,pieprz i przyprawy wedle uznania (ja dałem tylko trochę majeranku), dokładnie wymieszać,podsumowując: danie było smaczne ale to OBIERANIE DYNI mnie zniechęciło,więc nieprędko ponownie z niej skorzystam he he...
dynia obiad Leczo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze