Ciasto ucierane z truskawkami

Pyszny lekki placek

Dodany przez:

Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
17 porcji
Ocena:

(średnia 3.42 z 36 głosów)

Składniki

  • 20 dag masła
  • - 16 dag cukru
  • - 4 jajka
  • - 20 dag mąki pszennej
  • - 4 dag mąki ziemniaczanej (lub 1 torebka budyniu waniliowego albo śmietankowego)
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - szczypta soli
  • - aromat waniliowy lub śmietankowy
  • - ok. 50 dag truskawek

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku , za każdym razem dokładnie ucierając (gdyby masa trochę się "zwarzyła" , dodać nieco mąki i dalej ucierać , aż będzie jednolita). Na koniec dodać aromat i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki .Piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.
jajka deser truskawki mąka masło
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze