Ciasto szachownica

Każdy kto widzi to ciasto na stole zachwyca się jego wyglądem, a co dopiero smakiem.

Dodany przez: kocyng

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szkl. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1,3 kg sera białego
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy
  • kilka kropli oleju rumowego

Przygotowanie

  1. Przygotowanie Biszkoptu:
  2. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Dodawać powoli cukier, a następnie kilka chwil ubijać dalej. Następnie kolejno żółtka (nie wszystkie na raz. należy dodawać po jednym i zanim się doda następne, wcześniejsze musi być już dobrze wymieszane) i jeszcze chwilę poubijać. Teraz dodajemy olej i mieszamy wszystko.
  3. Na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Wszystko mieszamy łyżką.
  4. Przygotowanie Masy serowej:
  5. Twaróg zemleć. Tłuszcz roztopić i ostudzić. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać ser, olejek rumowy, tłuszcz i mąkę ziemniaczaną, wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie domieszać do sera.
  6. Przygotowanie ciasta do włożenia do piekarnika:
  7. Biszkopt pokrajać na 7 pasków. 4 pójdą na dół, układamy je w ten sposób, że dajemy pasek, zostawiamy miejsce (lukę) na ser i znów pasek. Masę serową dajemy w szczeliny, wyrównując do pozniomu biszkoptu. To samo robimy na górze. W miejsa, gdzie był ser dajemy biszkopty (3), a w luki wylewamy ser.
  8. Ciasto należy piec przez ok 45min w temp. 220 stopnii.
  9. Po wyjęciu ciasta oblewamy je polewą.
  10. Smacznego
deser sernik szachownica polewa ser biały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze