Chleb żytni z ziarnami

Dwa miesiące temu wyszukałam ten przepis. Od tej pory jeszcze nie kupiłam chleba tylko piekę własny.

Dodany przez: sowa

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4.08 z 12 głosów)

Składniki

  • 50 dag mąki żytniej
  • 50 dag mąki krupczatki
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki sezamu
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • margaryna i bułka tarta do foremek
  • białko

Przygotowanie

  1. Przesiane mąki oraz pestki, otręby i ziarna wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniej wody, wlewamy do mąki i ziaren. Dodajemy ok. 3 szklanek wody, sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swą objętość (ok. 1 godz.).
  2. Foremki ( 30cm/11cm) smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyrabiamy i przekładamy do dwóch foremek. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 40 min.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Pieczemy chlebki ok. 45 minut ( aż boki będą odstawać od ścianek foremek ).
  4. Z własnego doświadczenia wiem, że kto upiecze ten chlebek nie kupi już w sklepie.
  5. Można oczywiście eksperymentować z ilością dodanych ziaren, ale nie wolno przesadzać, bo chlebek będzie ciężki i lepki.
  6. Smacznego
sniadanie kolacja chleb ziarna mąka żytnia mąka krupczatka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze