Botwinka z jajkiem

Przepis na botwinkę po polsku z jajkiem.

Dodany przez: mojegotowanie

Botwinka z jajkiem

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 20 dag cielęciny z kością
  • korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 l wody
  • 2 pęczki botwiny (ok. 80 dag)
  • łyżka masła
  • cytryna
  • 200 ml śmietany
  • cukier
  • sól
  • ząbek czosnku
  • 100 ml koncentratu buraczanego
  • pieprz
  • 4jajka na twardo
  • pęczek koperku

Przygotowanie

  1. Z mięsa, warzyw i wody gotujemy wywar; gotowy przecedzamy. Opłukaną botwinę z buraczkami kroimy i gotujemy pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem masła i soku z cytryny. Wywar łączymy ze śmietaną wymieszaną z cukrem i solą, botwiną, cielęciną pokrojoną w kostkę, posiekanym czosnkiem i koncentratem buraczanym; doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z pokrojonym jajkiem i dużą ilością posiekanego kopru.
warzywa zupa letnie menu botwinka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze