Boczek rolowany pieczony

Nie ma nic lepszego, jak samemu zrobić domowy boczek.

Dodany przez: ejla

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • 1,5-2 kg boczku bez kości
  • 1-2 główki czosnku
  • 4 cebule
  • 1 opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego
  • papryka słodka w proszku
  • sól czosnkowa
  • wegeta
  • majeranek
  • pieprz
  • folia aluminiowa
  • dratwa lub mocna nić

Przygotowanie

  1. Boczek umyć, odciąć zbędny tłuszcz. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z przyprawami natrzeć mięso. Następnie boczek obłożyć dużą ilością pokrojonej w piórka cebuli. Boczek przykryć i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia poukładać na wierzch boczku tą samą cebulą i zawinąć boczek w rulon, po czym mocno go owinąć dratwą. Piec na blaszce w temp. 180 st. w pierwszej fazie z termoobiegiem i obracać co jakiś czas, aby skórka się ładnie zarumieniła. Jak boczek się zrumieni zmniejszyć temperaturę na 150 st. i wyłączyć termoobieg. Piec ok. 2 godzin.
sniadanie mięso obiad czosnek przekąska kolacja cebula boczek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze