Kremowy boczek długo pieczony

Jak upiec boczek - kremowy boczek długo pieczony

Dodany przez: mojegotowanie

Kremowy boczek długo pieczony

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1–1 i 1/2 kg surowego boczku ze skórą
  • 3–4 ząbki czosnku
  • gruba sól l pieprz ziarnisty
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • cebula

Przygotowanie

  1. Jak upiec boczek - kremowy boczek długo pieczony
  2. Skórę na boczku nacinamy ostrym nożem w kratkę. Czosnek obieramy, drobno siekamy razem z grubą solą;
  3. pastą nacieramy boczek, oprószamy grubo mielonym pieprzem, rozgniecionym zielem angielskim, majerankiem roztartym w dłoniach, obkładamy pokruszonymi liśćmi laurowymi i cebulą pokrojoną w piórka.
  4. Przekładamy do naczynia lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 24 godz. Przed pieczeniem boczek odwijamy z folii, zdejmujemy cebulę i wkładamy do brytfanny, przykrywamy pokrywą i pieczemy długo: 3–4 godz. w temp. 120–130°C.
  5. Podajemy na gorąco lub jeszcze lepiej na zimno.
  6. Aby boczek po upieczeniu nabrał ładnego kształtu i nie „wyginał się”, lekko przestudzony wkładamy pomiędzy dwie deski i mocno obciążamy. Zostawiamy najlepiej do rana. Nadmiar tłuszczu jeszcze wypłynie, a mięso ładnie stężeje i będzie wygodnie kroić je w cienkie plastry.
  7. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  8. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
mięso pieczeń pieczony boczek pieczenie boczku jak upiec boczek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze