Kremowy boczek długo pieczony

Ocena:

4.29 (166)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
Jak upiec boczek - kremowy boczek długo pieczony

Składniki:

  • 1–1 i 1/2 kg surowego boczku ze skórą
  • 3–4 ząbki czosnku
  • gruba sól l pieprz ziarnisty
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • cebula

Kremowy boczek długo pieczony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jak upiec boczek - kremowy boczek długo pieczony
  • Skórę na boczku nacinamy ostrym nożem w kratkę. Czosnek obieramy, drobno siekamy razem z grubą solą;
  • pastą nacieramy boczek, oprószamy grubo mielonym pieprzem, rozgniecionym zielem angielskim, majerankiem roztartym w dłoniach, obkładamy pokruszonymi liśćmi laurowymi i cebulą pokrojoną w piórka.
  • Przekładamy do naczynia lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 24 godz. Przed pieczeniem boczek odwijamy z folii, zdejmujemy cebulę i wkładamy do brytfanny, przykrywamy pokrywą i pieczemy długo: 3–4 godz. w temp. 120–130°C.
  • Podajemy na gorąco lub jeszcze lepiej na zimno.
  • Aby boczek po upieczeniu nabrał ładnego kształtu i nie „wyginał się”, lekko przestudzony wkładamy pomiędzy dwie deski i mocno obciążamy. Zostawiamy najlepiej do rana. Nadmiar tłuszczu jeszcze wypłynie, a mięso ładnie stężeje i będzie wygodnie kroić je w cienkie plastry.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne