Baleron pieczony / fot. kaszamannaSTUDIO
4.38 (180)
Baleron pieczony ma wyjątkowy smak. Dzięki dodatkowi jałowca, majeranku i ziela angielskiego, fantastycznie pachnie i przywodzi na myśl mięso pieczone na ognisku w lesie. Najlepiej smakuje pokrojony w cienkie plastry, na kanapce z musztardą i ogórkiem kiszonym. Przepis pochodzi z książki „Wędliny domowe” Stanisława Klimaja i Henryka Rajchelta.
karkówka wieprzowa 2 kg
czosnek 4 ząbki
sól peklowa 2 łyżki stołowe
bulion drobiowy 1 l
ziele angielskie 5 szt.
jałowiec 5 szt.
pieprz 5 szt.
majeranek 1 szczypta
Przyprawy ucieramy w moździerzu z peklosolą i czosnkiem. Nacieramy dokładnie karkówkę, wkładamy do naczynia, zalewamy rosołem, przykrywamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 7 dni. Mięso obracamy 2–3 razy dziennie.
Po wyjęciu mięsa z lodówki myjemy je i osuszamy, a następnie sznurujemy albo wkładamy do siatki wędliniarskiej i obsmażamy na patelni z każdej strony. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, pieczemy 15 min. Zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy ok. 2 godz.
Porady
W przepisie na baleron pieczony wykorzystujemy:
- przyprawy - jeśli którejś nie lubimy, możemy ją pominąć lub dodać jej mniej
- karkówkę - umytą
- bulion - najlepiej domowy, możemy użyć rosołu z poprzedniego dnia
Sól peklowa to „najlepszy przyjaciel„ domowych wędlin – naturalny konserwant, który zapobiega rozwojowi bakterii, pomaga mięsu zachować apetyczny różowy kolor, soczystość i przyjemny aromat. Siatki wędliniarskie robione są z atestowanych, bezpiecznych dla człowieka tworzyw (zwykle poliestrowych i gumowych nici) niewpływających na smak produktu. Ich stosowanie sprawia, że mięsa nie trzeba sznurować, aby wędlina z niego przyrządzana nabrała odpowiedniego kształtu i konsystencji. Najczęściej dostępne są w rolkach o długości od 5 m, o różnym przekroju oraz średnicy i wielkości oczek; można je kupić w zasadzie w każdym markecie, nawet budowlanym. Najważniejsze to zwrócić uwagę na tzw. wytrzymałość termiczną, która koniecznie musi być oznaczona na opakowaniu – jeśli wędlina będzie gotowana albo pieczona, musi być ona wysoka – do 220°C. Siatki też są oznaczane zwykle dwoma cyframi, np. 16/32 – pierwsza to średnica w centymetrach (przeznaczony na wędlinę kawałek mięsa nie może być szerszy w przekroju), druga – liczba oczek po obwodzie.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Rabat 20% na cały asortyment, dostępne w salonach stacjonarnych oraz na www.wojas.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w salonach i na stronie.