Babka gotowana

Babka wielkanocna - babka gotowana

Dodany przez: mojegotowanie

Babka gotowana

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • CIASTO:
  • 25 dag masła lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 6–7 jajek
  • szklanka mąki tortowej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • POLEWA:
  • 10–15 dag masła
  • 10–15 dag cukru pudru
  • 2–3 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Babka wielkanocna - przepis na: babka gotowana
  2. CIASTO:
  3. masło lub margarynę  ucieramy  z  cukrem i żółtkami na gładką masę. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy.
  4. Stopniowo wsypujemy do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Dodajemy aromat i białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy.
  5. Ciasto wlewamy do przygotowanej specjalnej formy do gotowania bab (z przykrywką – może być metalowa lub ze szkła żaroodpornego). Zamykamy  foremkę  i  wstawiamy do dużego garnka z zimną wodą, obciążamy pokrywkę, aby forma się nie wynurzała.
  6. Przykrywamy  garnek.  Stawiamy  na  ogniu i  czekamy, aż woda się zagotuje. Od tego momentu liczymy  czas.  Ciasto  powinno  się  gotować  ok.  1 godz. i  15 min.
  7. POLEWA:
  8. wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu,  mieszając  do  momentu, aż nabierze jednolitej konsystencji.
  9. Po ugotowaniu ciasto wyjmujemy z formy, wykładamy na talerz i pozostawiamy  do  ostygnięcia. Kiedy będzie  już  letnia,  babę smarujemy obficie polewą czekoladową.
  10. Babka gotowana to nic innego jak babka wielkanocna, idealna jako przepis na Wielkanoc.
  11. Smacznego!
  12. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  13. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
deser Babka babka wielkanocna babka gotowana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze