iStock
4.32 (213)
Prosta surówka z białej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki i koperku jest bogatym źródłem witaminy C. To pyszny dodatek, który dobrze komponuje się z wieloma różnymi daniami – mięsnymi i wege. Pasuje do tradycyjnego polskiego obiadu, a także do kopytek z sosami grzybowymi lub warzywnych placków. A jej największą zaletą jest to, że z jednej główki kapusty wychodzi tyle, że na pewno dla nikogo nie zabraknie. Poniżej znajdziecie przepis na klasyczną wersję surówki.
kapusta biała 500 g
sól 2 g
jabłka 1 szt.
marchewka 1 szt.
koperek 0.5 pęczka
oliwa z oliwek 15 ml
sok z cytryny 20 ml
cukier 5 g
pieprz 2 g
Szatkowanie kapusty: kroimy ją ostrym nożem na drobne paseczki. Wrzucamy do miski, dodajemy sól i ugniatamy, aby puściła soki i zrobiła się miękka.
Przygotowanie dodatków: myjemy i obieramy jabłko oraz marchewkę – w tym przypadku najpierw obieramy, a potem myjemy.
Ścieranie: jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach, a marchewkę – na małych.
Koperek: siekamy go drobno, a następnie wszystkie składniki dodajemy do kapusty.
Dressing: surówka z białej kapusty jest już prawie gotowa. Na koniec polewamy ją oliwą i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Porady
- Jeśli macie całą główkę kapusty, podzielcie ją na pół – w zupełności wystarczy na surówkę dla 6 osób.
- Surówka z białej kapusty dobrze smakuje również ze śmietaną 18% zamiast oliwy. Z dodatkiem majonezu (ok. 50 g na taką ilość warzyw) otrzymacie słynną surówkę colesław.
- Zanim podacie surówkę z kapusty do obiadu, dobrze jej zrobi dłuższa chwila w lodówce. Po wymieszaniu wstawcie ją na 1–2 godziny do schłodzenia, aby wszystkie składniki przeszły smakiem.
- Koperek można zastąpić natką pietruszki albo zmieszać ze sobą obydwa składniki.
- Smaczna jest również wersja bez marchewki, więc jeśli jej nie dodacie, nic nie szkodzi. Taka surówka z kapusty będzie bardziej delikatna i łagodna w smaku.
Surówka z białej kapusty to uniwersalny dodatek, który możecie podać do: