Chińska Surówka z Białej Kapusty

Chińska surówka podawana w barach azjatyckich.

Dodany przez: ProOrient

Chińska Surówka z Białej Kapusty

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 biała kapusta, poszatkowana
  • 2 marchewki, grubo potarte
  • 1 szklanka (250ml) - ocet ryżowy
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (120ml)
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. 1. Do średniego rondla wlewamy szklankę octu ryżowego, pół szklanki oleju roślinnego, szklankę białego cukru oraz łyżkę soli. Całość podgrzewamy mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru oraz soli.
  2. 2. W dużym garnku mieszamy białą poszatkowaną kapustę, dwie grubo starte marchewki oraz cztery zmiażdżone ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy.
  3. 3. Wymieszaną surówkę zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie chińska surówka jest gotowa. To własnie prostota sprawia, że kuchnia chińska jest tak smaczna i popularna na całym świecie.
warzywa sałatka przekąska kapusta surówka kuchnia chińska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze