Surówka z kapusty włoskiej

Ocena:

4.47 (202)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Surówka z kapusty włoskiej jest podobna do klasycznego coleslaw, ale gości na polskich stołach w różnych wersjach. Chociaż większą popularnością cieszy się kapusta kiszona, biała lub czerwona, zielona odmiana o charakterystycznych liściach na pewno znajdzie wielu zwolenników. Sprawdźcie, jakie warianty surówki z kapusty włoskiej do obiadu najbardziej przypadną Wam do gustu.  

Składniki:

  • kapusta włoska  500 g

  • marchewka  120 g

  • cebula  50 g

  • cytryna  0.5 szt.

  • majonez  50 g

  • koperek  0.5 pęczka

  • cukier  5 g

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

Surówka z kapusty włoskiej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: marchew i cebulę obieramy. Koperek opłukujemy z zanieczyszczeń w zimnej wodzie. Kapustę myjemy i zdejmujemy z niej wierzchni liść, który zazwyczaj jest mniej atrakcyjny i smaczny. Wyciskamy sok z cytryny i przelewamy go przez sito, żeby pozbyć się miąższu i pestek. 

  • Krok 2:

    Warzywa: z kapusty usuwamy twardy trzon i kroimy ją w paseczki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę szatkujemy. Wszystkie warzywa, z których powstanie surówka z kapusty włoskiej, wraz z posiekanym koperkiem umieszczamy w misce.  

  • Krok 3:

    Dressing: majonez łączymy w miseczce z sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Mieszamy za pomocą łyżki lub rózgi, aż składniki dobrze się połączą. 

  • Krok 4:

    Surówka: kapustę włoską i pozostałe warzywa polewamy dressingiem majonezowym. Całość mieszamy delikatnie do momentu, kiedy sos pokryje wszystkie składniki. Surówkę odstawiamy na 15–20 minut do lodówki, żeby smaki dobrze się przegryzły, a kapusta nieco zmiękła. 

Porady

  • Do szatkowania kapusty włoskiej możemy użyć mandoliny. Dzięki temu będzie równo pokrojona i jeszcze lepiej zaprezentuje się na stole obok drugiego dania.   
  • Surówka z kapusty włoskiej może leżeć w lodówce, szczelnie przykryta, przez 3 dni. Jeśli jednak mamy większą porcję pokrojonych warzyw, warto zapakować je na później przed połączeniem z sosem majonezowym. Inaczej może się z niej uwolnić woda i stanie się nieapetyczna. 
  • Coleslaw z włoskiej kapusty możemy nieco odchudzić. Majonez zamieniamy wtedy na jogurt grecki z dodatkiem musztardy. 
  • Zamiast majonezu do surówki możemy dodać sos winegret. Przyrządzamy go z oliwy i soku z cytryny. Możemy także podkręcić jego smak za pomocą miodu i musztardy. 
  • Jeśli chcemy, żeby nasza surówka była wegańska, a lubimy kremowy smak majonezu, postawmy na jego wegański odpowiednik. Można go przyrządzić samemu (na bazie wody z ciecierzycy) lub kupić w sklepie.    
  • Surówka z kapusty włoskiej dobrze komponuje się z ziołami, takimi jak koper i natka pietruszki, a także z bazylią, oregano i tymiankiem. Podkreślają one smak kapusty, dlatego, jeśli lubimy intensywny ziołowy aromat, możemy je dodać do surówki według uznania.   
  • Żeby surówka była jeszcze bardziej kolorowa, możemy użyć czerwonej cebuli zamiast zwykłej. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Inne surówki z kapusty włoskiej 

Niektórzy na pewno zadają sobie pytanie, czy kapusta włoska nadaje się na surówkę? Odpowiedź brzmi: oczywiście! Podobnie jak biała, kiszona czy pekińska dobrze komponuje się przede wszystkim z marchewką, cebulą i jabłkiem. Jakie jeszcze wersje surówki z tej zielonej odmiany możemy wykorzystać do obiadu?  

  • Pikantna surówka z kapusty włoskiej – miłośnicy wyrazistych aromatów mogą dodać do naszej klasycznej surówki przyprawy takie jak pieprz cayenne lub ostra papryka. Pikantny smak uzyskamy także za pomocą świeżych dodatków, takich jak jalapeño, czosnek, rzodkiewka lub chrzan. Musimy jednak mieć na uwadze, z jakim daniem głównym łączymy surówkę. Może się okazać, że wymieszamy na talerzu zbyt dużo wyrazistych smaków.   
  • Coleslaw z kapusty włoskiej z czerwoną papryką i kukurydzą – to kolejne dosyć popularne połączenie. Dodaje surówce nieco słodyczy i sprawia, że przyjemnie chrupie.  
  • Surówka z kapusty włoskiej z cytrusowym dressingiem – kluczem do uzyskania pysznej surówki na obiad jest balans między kwaśnym, słodkim i słonym smakiem, dlatego tak ważny jest odpowiedni dressing. Zamiast zwykłego octu możemy wykorzystać połączenie świeżo wyciskanych soków z cytryny, limonki, grejpfruta i pomarańczy. Miłośnicy oryginalnych rozwiązań mogą poeksperymentować z bardziej egzotycznymi owocami typu bergamotka, miechunka lub kumkwat.  

Surówka z kapusty włoskiej – do czego pasuje? 

Coleslaw z włoskiej kapusty idzie w parze z wieloma daniami mięsnymi, rybnymi i wegetariańskimi. Nie różni się pod tym względem od innych klasycznych dodatków, takich jak surówka z kapusty pekińskiej, surówka z białej kapusty czy surówka z kiszonej kapusty. Można ją podać do: 

  • kotletów schabowych, mielonych lub drobiowych – doskonale skomponuje się z elementem skrobiowym, takim jak kluski śląskie czy puree ziemniaczane. 
  • pieczonych mięs – to dobre rozwiązanie na święta. Piękną, kolorową, udekorowaną świeżymi ziołami surówkę postawmy obok schabu, karkówki czy kurczaka.  
  • ryby – kwaskowy smak surówki idealnie pasuje do ryb i owoców morza, które zazwyczaj podaje się z cytryną i koperkiem. 
  • dań typu fast food – zamiast klasycznego coleslaw niech na naszym stole zatriumfuje surówka z kapusty włoskiej. Pasuje między innymi do hot dogów, hamburgerów, kurczaka w panierce lub taco.  
  • dania z woka – zamieńmy majonez na olej sezamowy i podajmy naszą surówkę z kapusty jako akompaniament do ryżu lub makaronu po azjatycku.   

Surówka z kapusty włoskiej w słoiku 

Dobrym pomysłem na przechowywanie surówki z kapusty jest zakonserwowanie jej w słodko-kwaśnej zalewie. Poszatkowane warzywa wystarczy umieścić w wyparzonym słoiku i zalać je mieszanką wody, octu, cukru i oleju. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ tak przygotowany dodatek można odsączyć i wykorzystać za każdym razem, kiedy potrzebna jest nam surówka z kapusty włoskiej do obiadu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne