Śniadanie wielkanocne to pierwszy uroczysty posiłek po okresie Wielkiego Postu. W naszej tradycji to specyficzna biesiada. I bardziej niż śniadanie, przypomina wystawny obiad. Przy stole spotyka się cała rodzina by dzielić się życzeniami i spożyć wszystkie potrawy z koszyczka wielkanocnego. To wspaniały moment, by spędzić wspólnie czas.

Co podać na śniadanie wielkanocne?

Na stole pojawiają się wszelkie wędliny, jajka faszerowane i mięsa. Zjemy też sałatkę jarzynową, albo sałatkę śledziową. Tradycyjnie w czasie śniadania wielkanocnego podaje się także żurek wielkanocny, barszcz biały lub zupę chrzanową z jajkiem i białą kiełbasą. Jest też oczywiście miejsce na wielkanocne słodkości, czyli sernik, babka i mazurek.
My mamy dla was jeszcze jedną, nietypową propozycję, która połączy sernik, tiramisu i owsiankę w jednym pucharku. To sernik tiramisu z płatków owsianych.

Sernik tiramisu z płatków owsianych

Ten deser łączy w sobie wiele smaków, ale też dostarcza zdrowych składników. Oprócz płatków owsianych składa się z bananów, jogurtu naturalnego, serka mascarpone i zdrowego kakao. Połączone w jednym pucharku smakują doskonale. Co więcej, nie ma w nim jajek i cukru, co jeszcze bardziej powinno was przekonać, do jego przygotowania. Samo wykonanie jest proste, warto jednak przygotować go dzień wcześniej, by mógł schłodzić się w lodówce przez noc. Przygotujcie:

  • 2 dojrzałe banany
  • 200 g płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 150 g mascarpone
  • 150 g jogurtu naturalnego

Banany obierzcie ze skóry, pokrójcie na plastry, wrzućcie do miski i rozgniećcie widelcem ja jednolitą papkę. Płatki owsiane wsypcie do blendera i zmiksujcie na drobno, jak bułkę tartą. Powstałą "mączkę" dosypcie do miski z bananami. Teraz dodajcie łyżkę kakao i całość wymieszajcie. W szklance z wodą rozpuśćcie kawę i wlejcie do pozostałych składników. Jeśli wolicie możecie dodać 100 ml ostudzonej kawy parzonej z ekspresu.  Całość dokładnie wymieszajcie łyżką tak, by powstała jednolita, gęsta masa. Wstawcie miskę do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotujcie krem z serka mascarpone i jogurtu. Najwygodniej będzie je wymieszać mikserek, by szybko powstała jednolita masa, ale można też połączyć je łyżką.
Teraz przygotujcie pucharki. Na dnie wyłóżcie masę owsiano-bananową, na nią połóżcie warstwę serową, a górę posypcie gorzkim kakao.

Porada
Zamiast mascarpone możecie dodać opakowanie serka skyr. Dzięki temu deser będzie dużo lżejszy, bo skyr nie zawiera tłuszczu. Do serka można wtedy dodać kilka kropli esencji waniliowej, dzięki czemu nabierze świątecznego aromatu. Górę deseru można też posypać startą czekoladą zamiast kakao.

Klasyczne tiramisu

Tiramisu swój niezwykły smak zawdzięcza mascarpone, kremowemu, słodkiemu twarożkowi robionemu ze śmietany. Łączy się go z utartymi na kogel-mogel żółtkami z cukrem. Takim kremem przekłada nasączone kawą oraz likierem biszkopty. To przepis podstawowy, ale we Włoszech każda pani domu ma własny pomysł na tiramisu. Żółtkową masę czasami ubija się na parze bądź też wzbogaca bitą śmietaną. Do nasączania biszkoptów częściej niż likieru migdałowego amaretto używa się słodkiego wina sycylijskiego marsala lub likieru kawowego, a biszkoptowe warstwy nierzadko są obkładane świeżymi owocami, np. truskawkami.