Jednym z najpopularniejszych kulinarnych symboli Wielkanocy jest bez wątpienia babka, ale w tym roku możecie przygotować ją nieco inaczej niż zwykle, a efekt będzie zachwycający. Tak przygotowane ciasto zachwyca nie tylko ciekawym wyglądem, ale i obłędnym smakiem oraz konsystencją. Wystarczą podstawowe składniki, takie jak jajka, cukier, mąka i olej, ale przyda się też 1 dodatek, dzięki któremu upieczona babka będzie dosłownie rozpływała się w ustach. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie przetestujcie ten przepis. 

Pyszna alternatywa dla klasycznej babki piaskowej

Co roku na Wielkanoc w wielu domach obowiązkowo na stole musi gościć babka piaskowa, drożdżowa lub cytrynowa. Czasem warto jednak nieco urozmaicić klasykę, podając inną wersję klasycznego ciasta, a najlepszym wyborem będzie trzykolorowa babka tiramisu z nutą kawy i kakao. Ten wypiek oczarowuje wyglądem, za sprawą uroczych warstw o różnych barwach, ale to dopiero początek jego walorów, bo tak przygotowane ciasto jest też wyjątkowo wilgotne i delikatne dzięki dodatkowi serka mascarpone. Jeśli więc nie przepadacie za suchą i zapychającą babką drożdżową, to ten wypiek z pewnością was zachwyci. Zobaczcie dokładny przepis poniżej.

Prosty przepis na babkę tiramisu

Składniki:

  • 250 g mascarpone,
  • 200 g cukru,
  • 3 duże jajka,
  • 50 ml oleju,
  • 250 g mąki,
  • 16 g proszku do pieczenia,
  • 10 g gorzkiego kakao,
  • 15 ml zaparzonego espresso,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Na początku parzymy espresso i dodajemy do niego 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Tak przygotowany napój odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie smarujemy też blachę masłem i wysypujemy mąką. 

Teraz bierzemy się za ciasto. Zaczynamy od zmiksowania serka mascarpone z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku i ciągle ubijamy masę. Dalej wlewamy olej i krótko łączymy całość w jednolitą masę, a na koniec stopniowo wsypujemy po trochu przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Gotową masę dzielimy na 3 części.

Jedną część ciasta odstawiamy na bok, do drugiej wlewamy wystudzoną kawę, a do trzeciej wsypujemy kakao. Wszystkie porcje ciasta dokładnie mieszamy i wlewamy jedną po drugiej do blachy.

Tak przygotowana babka tiramisu ląduje w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 35 minut. Gotowe ciasto studzimy i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

Źródło: marta-gotuje.pl