Marzą wam się świeże, jeszcze ciepłe bułki na śniadanie, ale nie macie ochoty biec do piekarni z samego rana? Nie ma takiej potrzeby, gdyż pyszne domowe pieczywo zrobicie z tego, co macie pod ręką i to tylko w 30 minut. Co więcej, nie musicie długo wyrabiać ciasta, ani czekać aż wyrośnie, bo masa będzie od razu gotowa do formowania i pieczenia. Zobaczcie, jakie to proste i przygotujcie bułeczki twarogowe przy najbliższej okazji.

Jak zrobić bułki z twarogu?

Aby przygotować bułki twarogowe, wystarczy jedynie kilka tanich, podstawowych produktów z lodówki i kuchennej szafki. Co ciekawe, nie trzeba tu dodawać ani grama zwykłej białej mąki, ani żadnego cukru czy drożdży. Oprócz twarogu będziemy bowiem potrzebowali tylko 4 składników, czyli jajek, zmielonych płatków owsianych, proszku do pieczenia i soli. Taki prosty zestaw wystarczy, aby przygotować fantastyczne ciasto na bułki, z którego łatwo da się uformować pyszne domowe pieczywo. 

bułeczki twarogowe przepis

Źródło: Getty/iStock

Bułeczki twarogowe - dodatki

Wyrobione ciasto na bułeczki twarogowe warto wzbogacić różnego rodzaju nasionami, pestkami i ziarnami. Możecie tu użyć jakichkolwiek ulubionych, jednak szczególnie polecamy siemię lniane, pestki dyni oraz nasiona słonecznika. Oprócz tego świetnie sprawdzi się tu również czarnuszka, sezam bądź mak. Jeśli z kolei lubicie bułeczki ze słodkim akcentem, to nic nie stoi też na przeszkodzie, aby dorzucić niewielką garstkę suszonej żurawiny. Wybierzcie ulubione dodatki i zobaczcie dokładny przepis poniżej.

Przepis na bułeczki twarogowe

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 6-10 łyżek zmielonych płatków owsianych (w zależności od tego, jak wilgotny macie twaróg),
  • pół płaskiej łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 duża garść ulubionych pestek i ziaren + odrobina do posypania. 

Przygotowanie:

  1. Twaróg mieszamy z jajkami na jednolitą masę. Można to zrobić blenderem, ale wystarczy też zwykłe rozgniatanie widelcem. Do tak przygotowanej masy dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz ziarna. Na koniec stopniowo wsypujemy zmielone płatki owsiane, ciągle mieszając, aż uzyskamy odpowiednio zwartą konsystencję.
  2. Gotowe ciasto na bułki formujemy w niewielkie kuleczki, obtaczamy je w mielonych płatkach owsianych, a następnie układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Tak przygotowane bułeczki twarogowe posypujemy jeszcze po wierzchu odrobiną ziaren (lekko dociskamy, aby nie spadły) i pieczemy w 180 stopniach z grzaniem góra-dół przez około 30-40 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od tego, jak bardzo wypieczone bułeczki lubicie, dlatego najlepiej na bieżąco obserwować ich wygląd przez szybkę piekarnika.

Źródło: Youtube.com/@cougotujemytozjemy