Lubicie kluski śląskie, kopytka i wszelkie inne ziemniaczano-mączne dania? Ten przepis zachwyci was od pierwszego kęsa, bo jest inny niż wszystkie. Wystarczy zrobić z kluskami 1 dodatkową rzecz i nadziać je po brzegi pysznym, aromatycznym farszem, a powstanie coś genialnego. Zobaczcie, jakie to proste, a przy tym efektowne.

Jak zrobić kluski ziemniaczane inaczej?

Wszyscy kochamy kluski śląskie, kartacze i pyzy, jednak zwykle jemy je prosto z wody, a można zrobić to jeszcze smaczniej. Wystarczy po ugotowaniu obsmażyć je na oleju, aż będą chrupiące z każdej strony, a potem dodatkowo nafaszerować boczkiem z cebulką. W ten sposób otrzymamy znacznie lepsze i dodatkowo piękniej prezentujące się danie, które zaskakuje każdego. Sam przepis jest prosty, jednak bardzo liczą się tu proporcje, dlatego warto trzymać się pewnej sprawdzonej metody, czyli 1:4. Chodzi tu o to, aby mąka stanowiła 1/4 ilości ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Do tego wystarczy już tylko jajko i odrobina soli, a cała reszta pójdzie już jak po maśle. 

Przepis na kluski faszerowane

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • mąką ziemniaczana,
  • 1 duża cebula,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • garść tartego sera żółtego,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, a następnie wkładamy do miski i dzielimy na 4 równe części. Jedną z nich odkładamy i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną tak, aby wyrównać jej poziom do ułożonych w misce ziemniaków. Teraz wbijamy do naczynia jajko i dodajemy szczyptę soli, po czym wyrabiamy całość na gładkie ciasto.

Cebulę obieramy i drobno siekamy, a boczek kroimy w niewielką kostkę. Mięso wrzucamy na suchą patelnię i smażymy, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dorzucamy posiekaną cebulkę i podsmażamy całość razem jeszcze przez kilka minut. 

Z ciasta ziemniaczanego formujemy kulki, a następnie każdą z nich rozpłaszczamy w dłoniach i wrzucamy na wrzątek. Kluski gotujemy przez około 7 minut od momentu wypłynięcia, a następnie studzimy i podsmażamy je na oleju z każdej strony.

W gotowych smażonych kluskach robimy dziurkę i faszerujemy całość tartym serem oraz boczkiem z cebulką. Na górę sypiemy drobno posiekany szczypiorek i gotowe.