Lato zbliża się już wielkimi krokami, a to znaczy, że sezon na serniki na zimno powoli startuje. Tego typu ciasta wyróżniają się niewielką ilością składników i niezwykle łatwym sposobem przygotowania, a do tego można je urozmaicać na dziesiątki sposobów, wymieniając tylko dodatki. My jednak stawiamy na klasykę, czyli sernik na zimno z serka w wiaderku, który doskonale pamiętamy z dzieciństwa.

Jak zrobić sernik na zimno z sera w wiaderku? 

W sieci znajdziemy wiele przepisów na ciasta na zimno, niektóre na jogurcie, inne na bazie serka mascarpone, a ostatnio coraz popularniejszy staje się też sernik na zimno z serków homogenizowanych. My jednak z sentymentem wspominamy klasyk, jaki przygotowywały nasze mamy i babcie, czyli sernik na zimno z sera w wiaderku i właśnie taki przepis znaleźliśmy na kanale YouTube Henia Foks.

Autorka podzieliła się w swoim filmie najprostszą recepturą na przepyszne ciasto bez pieczenia, które uda się dosłownie każdemu. Wystarczy bowiem tylko dodać szklankę śmietanki 30%, 3 galaretki, trochę cukru i dowolne ulubione owoce. Całość wystarczy razem wymieszać i gotowe, natomiast na spód posłużą zwykłe biszkopty, które znajdziecie w każdym sklepie. Zobaczcie, jakie to proste i jakie pyszne.

sernik na zimno przepis

Źródło: AdobeStock

Sernik na zimno - przepis

Składniki:

  • biszkopty,
  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 3 opakowania galaretki,
  • 1 szklanka śmietanki 30%,
  • pół szklanki cukru,
  • świeże truskawki lub inne ulubione owoce.

Przygotowanie:

  1. Na początku 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie ubijamy w misce śmietankę, a gdy będzie już sztywna, stopniowo wlewamy wystudzoną galaretkę, ciągle ubijając. Następnie dodajemy po 1 łyżce sera z wiaderka i łączymy wszystko na jednolitą masę.
  3. Spód blaszki wykładamy biszkoptami, a następnie wylewamy na nie serową masę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, a w międzyczasie rozpuszczamy ostatnią galaretkę według przepisu na opakowaniu. Gdy masa serowa stężeje, układamy na niej ulubione owoce i wszystko zalewamy wystudzoną, lekko tężejącą galaretką. 
  4. Tak przygotowany sernik na zimno znów wkładamy do lodówki i najlepiej, aby spędził on tam kilka godzin. Takie ciasto pięknie się wtedy pokroi, a biszkopty dobrze nasiąkną i nie będą suche. 

Sernik na zimno - inne przepisy warto spróbowania

Jeśli jednak sernik na zimno z truskawkami już się wam znudzi, wypróbujcie też inne pomysły na ciasta bez pieczenia. Wśród wielu smakowitych receptur najbardziej polecamy:

Źródło: Youtube.com/@HeniaFoksprzepismamypl