Banica - ciasto filo z farszem

Ocena:

4.57 (175)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Banica to tradycyjny wypiek bułgarski, który na Bałkanach podawany jest na co drugie śniadanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ten smaczny placek przygotować także samodzielnie w domu. Przepis jest banalnie prosty – w chrupiące ciasto filo zawijamy farsz ze słonego sera i wstawiamy do piekarnika. W Bułgarii do banicy dostaniemy szklankę zimnego ajranu.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • feta  400 g

  • jogurt naturalny  200 ml

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • ciasto filo  300 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

Banica - ciasto filo z farszem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Farsz: do miski wbijamy jajka i rozkłócamy je rózgą. Dodajemy pokruszony ser i jogurt. Mieszamy oraz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

  • Krok 2:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C.

  • Krok 3:

    Składanie banicy: płaty ciasta filo smarujemy oliwą z oliwek przy pomocy pędzelka. Nakładamy na nie farsz i rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Każdy płat po kolei zwijamy w rulon i układamy w formie do ciasta spiralnie (jeden za drugim) – od krawędzi do środka. Wierzch smarujemy oliwą.

  • Krok 4:

    Pieczenie: ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 35–40 min. Bułgarska banica jest gotowa, kiedy ciasto nabierze złotego koloru.

Porady

  • Farsz na oryginalną bułgarską banicę przygotowywany jest z sera sirene – słonego twarogu z mleka krowiego, bawolego lub owczego. W smaku podobny jest do bardziej dostępnej w Polsce fety, dlatego ten rodzaj sera znajduje się w składnikach naszego przepisu.
  • W zależności od tego, jak bardzo słony jest ser, który dodajemy do farszu, doprawiamy go mniejszą lub większą ilością soli.
  • Słowo „banica” w języku starobułgarskim oznacza „zwijać”. Jednak współcześnie można przygotować ją także w inny, łatwiejszy sposób – przekładając płaty ciasta filo serowym farszem.
  • Na Bałkanach placek z ciasta filo podawany jest na śniadanie w towarzystwie ajranu – lekko słonego napoju na bazie jogurtu i wody.
  • Bułgarska banica świetnie smakuje z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Banica z dodatkami – warianty przepisu

Jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki, do farszu na banicę możemy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano lub zioła prowansalskie. W bardziej rozbudowanej wersji farsz twarogowy przekładany jest szpinakiem, warzywami lub mięsem.

Szpinak i inne dodatki do banicy powinny być wcześniej przesmażone. W przeciwnym wypadku ciasto podczas pieczenia może podejść wodą, w efekcie czego wypiek nie będzie chrupiący.

Banica i inne przysmaki kuchni bułgarskiej

Banica jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych bułgarskich potraw, ale nie jedyną, której warto spróbować. Miłośnikom kuchni bałkańskiej z pewnością posmakuje także:

  • tarator – chłodnik z ogórków na bazie kwaśnego mleka,
  • sałatka szopska – mieszanka świeżych warzyw posypanych serem sirene,
  • sacz – duży talerz grillowanych warzyw i mięs,
  • kebabczeta – podłużne, grillowane kotleciki z baraniny lub mięsa wieprzowego,
  • czorba – gęsta zupa z fasolą, marchewką, cebulą, pomidorami i opcjonalnie mięsem.

Ciasto filo – nie tylko na banicę

Lekko słone, cienkie i chrupiące ciasto filo można wykorzystać nie tylko w banicy, ale także w innych słodkich lub słonych potrawach. Świetnie smakuje w quiche’ach i tartach – nadziewanych warzywami, mięsem lub owocami. Poniżej najpopularniejsze przepisy z ciastem filo w roli głównej:

  • rożki z jabłkami,
  • spanakopita – ciasto filo nadziewane szpinakiem i serem feta,
  • baklawa – bałkański deser z orzechami i miodem,
  • katmer – smażony turecki deser, w oryginalnej wersji przygotowywany z kajmakiem i pistacjami,
  • brik – tunezyjski pieróg z jajkiem i tuńczykiem.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne