zupa_fasolowa_z_lazankami_wg_przepisu_mojej_babci

Zupa fasolowa z łazankami wg przepisu mojej babci

Ocena:

4.5 (181)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Polecam zupę wg przepisu mojej babci,jest pyszna,i bardzo pożywna.
Smacznego.

Składniki:

  • 30 dkg fasoli piękny Jaś lub drobniejszej
  • 20 dkg chudego boczku wędzonego(może być inne mięso)
  • włoszczyzna(marchew,seler,por,pietruszka,gałązka maggi lub nać selera)
  • kilka ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • vegeta lub ziarenka smaku
  • majeranek
  • listek laurowy
  • pieprz
  • łazanki
  • 1 duże jajko
  • czubata szklanka mąki

Zupa fasolowa z łazankami wg przepisu mojej babci - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Fasolę namoczyć na noc,na drugi dzień umyć,zalać wodą,dodać boczek,vegetę listek, czosnek i zagotować,następnie dodać ,startą marchewkę,pietruszkę,selera,na tarce o grubych oczkach,pokrojonego pora w talarki,gałazkę maggi lub nać z selera.
  • Wszystko gotować, do miękkości fasoli i mięsa,następnie dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
  • Mąkę wsypać do miseczki,dodać jajko i zagnieść ciasto(można dodać odrobinkę wody)
  • Rozwałkować placek,pokroić w paseczki,następnie pokroić łazanki.
  • Gdy ziemniaki będą miękkie,dodać majeranek,na gotującą zupę, wrzucać stopniowo łazanki,mieszając łyżką,gotować wszystko okolo 7 min ,na malutkim ogniu.
  • Doprawić pieprzem,wg własnego smaku.
  • Smacznego:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne