Zielony dip z dymką, awokado i szpinakiem

Idealny do surowych warzyw, pieczywa, przekąsek. Ma intensywny smak i równie intensywny zielony kolor - wypróbujcie przepis na zielony dip z dymką, awokado i szpinakiem.

Dodany przez: mojegotowanie

Fot. Stockfood

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia
s

Składniki

  • średniej wielkości dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 25 dag (opakowanie) szpinaku baby
  • pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 10 dag kremowego serka śmietankowego
  • sól, pieprz
  • tabasco

Przygotowanie

  1. Miąższ z awokado miksujemy w malakserze z sokiem z cytryny na gładką masę. Dodajemy oczyszczone liście szpinaku, pokrojone dymki ze szczypiorem, obrany czosnek, ponownie dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jogurt i serek, miksujemy – masa powinna być gęsta i gładka. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tabasco.
  2. Przed podaniem schładzamy. Podajemy z kawałkami świeżych warzyw: marchewki, selera naciowego, papryki, ogórka, rzodkiewek, dymką typu paluch, oraz pieczywem, tj. tortilla, naan, bagietka, pumpernikiel.
awokado guacamole dip z awokado dip do warzyw dip do pieczywa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze